Dostupni linkovi

Tramp: Nismo platili Severnoj Koreji za američkog studenta


Američki student Oto Vormbier, koji je preminuo šest dana nakon puštanja iz zatvora u Severnoj Koreji
Američki student Oto Vormbier, koji je preminuo šest dana nakon puštanja iz zatvora u Severnoj Koreji

Predsednik SAD je izjavio da zvanični Vašington nije platio Severnoj Koreji za studenta Ota Vormbira (Otto Warmbier), koji je proveo 17 meseci u zatvoru u Pjongjangu.

“Vošington post” (The Washington Post) objavio je u četvrtak da je Donald Tramp odobrio isplatu 2 miliona dolara koje je tražila Severna Koreja na ime zdravstvenih troškova dok je Vormbijer bio u zatvoru.

“Nikakav novac nije plaćen Severnoj Koreji za Ota Vormbijera: ni dva miliona, niti bilo šta,” napisao je Tramp na Tviteru.

Vormbir, student Univerziteta u Virdžiniji, došao je u Severnu Koreju kao turista krajem 2015. Uhapšen je početkom sledeće godine i osuđen je na 15 godina teškog rata po optužbi da je pokušao da ukrade propagandni slogan iz hotela u kome je odseo, objavili su severnokorejski mediji.

Vombir je u zatvoru pao u komu i pušten je nakon 17 meseci. Preminuo je šest dana nakon povratka u SAD.

Patolog iz Ohaja je kazao da je uzrok smrti nedostatka kiseionika i izliv krvi u mozak. Severna Koreja je odbacila optužbe da su njene zatvorske vlasti mučile Vombira, ističući da je uzrok njegove smrti botulizam i pilule za spavanje koje je koristio.

Američki sud je u decembru prošle godine presudio da Severna Koreja mora da plati 501 milion dolara po optužbi za mučenje i smrt Vombira.


XS
SM
MD
LG