Dostupni linkovi

U Albaniji su u nedelju ujutro otvorena biračka mesta, na kojima preko tri miliona birača glasa za poslanike budućeg saziva parlamenta.

Američka agencija Asošiejted pres navodi da ovi parlamentarni izbori - osmi od pada komunizma 1990. godine, mogu da imaju veliki uticaj na ambicije Albanije za eventualno članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon poslednjih izbora 2009. zemlja je zapala u političku krizu jer opozicioni socijalisti nisu hteli da priznaju izborne rezultate. Brisel je Tirani do sada dva puta odbio da dodeli status kandidata.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File naveli su, u zajedničkom saopštenju, da izbori u Albaniji moraju da budu održani u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima i da moraju ojačati poverenje javnosti u izborni proces.

Premijer Salji Beriša (68) iz Demokratske partije želi treći mandat na vlasti, ali se suočava sa snažnim protivkandidatom, socijalističkim liderom Edijem Ramom (48), navodi AP. Glavni rivali na političkoj sceni isti su već 20 godina - desničarska koalicija okupljena oko aktuelnog premijera i levičarska koalicija oko čelnika socijalista i bivšeg gradonačelnika Tirane. Obe se stranke bespogovorno zalažu za ulazak u EU i oporavak devastirane albanske privrede.

Po poslednjim anketama, koje se inače u Albaniji ne smatraju preterano verodostojnim, socijalisti imaju sedam posto prednosti.

Beriša je na kraju kampanje pozvao je albanske građane svih političkih uverenja i pripadnosti da se odluče za program vladajuće Demokratske stranke za dalji razvoj zemlje, prosperiteta i integracije u Evropsku uniju, i glasače da podrže albanske demokrate u cilju dobijanja statusa kandidata za EU.

Rama, pak, očekuje da izbori donesu "novi duh albanskom narodu".
"Ovom narodu 23. juni će doneti novi duh. Ovaj grad, zajedno sa Skadrom i celom Albanijom, otvoriće vrata naše renesansnom projektu", rekao je Rama u završnom obraćanju svojim pristalicama.

Biračka mesta biće otvorena do 19 sati, a zbog velike rasprave o izbornoj komisiji, nejasno je kada će rezultati biti objavljeni.

Zakon propisuje da rezultati treba da budu objavljeni najkasnije za tri dana od glasanja.
XS
SM
MD
LG