Dostupni linkovi

Ruska akva investicija u Budvi sa blokiranim računom radi i u tekućoj sezoni


Akva park Budva, juli 2023.
Akva park Budva, juli 2023.

Najavljivan kao velika turistička atrakcija ruskog kapitala, akva park u Budvi je danas skoro milionski dužnik Opštini koja je primorana da dug naplaćuje sudskim putem.

Najveći akva park u Crnoj Gori je izgradila firma Aquaterra Solutions koja je sa Opštinom Budva zaključila 2014. godine ugovor o tridesetogodišnjem zakupu oko 42.000 kvadrata opštinskog zemljišta za izgradnju tog objekta na brdu Topliš.

Međutim, od 2020. nisu platili zakupninu koja godišnje iznosi 240.000 eura, pa ih je Opština tužila za ukupan dug od 750.000 eura.

Prije toga je Opština dobila sudski spor zbog duga od 215.000 eura, zbog čega je račun Aquaterra Solutions blokiran.

Poslovanje sa blokiranim računom

"Iako im je blokiran račun, oni nastavljaju da posluju, a Opština od toga ne dobija ništa, iako bi trebalo da se eventualni prihod prelije na naš račun. Ali, mi ne dobijamo ni centa", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Đorđe Zenović iz Sekretarijata za zaštitu imovine.

Prema njegovim riječima, blokirni račun Aquaterra Solutions "nije prohodan", odnosno nemaju primitaka da bi Opština Budva mogla da se naplati.

"Tako da nam je nejasno preko koje firme oni trenutno rade na zemljištu koje je opštinsko i koje je dato u zakup isključivo firmi Aquaterra Solutions za akva park", kaže Zenović.

Objašnjava da, dok akva park radi, mora imati zaposlene, isplaćivati im plate, moraju plaćati vodu i ostale obaveze, a sve preko nekog računa:

"Ukoliko se posluje preko ćerke firme ili nekog drugog preduzeća, Opština će podnijeti krivičnu prijavu, jer po ugovoru može samo Aquaterra Solutions da privređuje na zakupljenoj zemlji."

Otvaranje akva parka 16. jun 2016.godine
Otvaranje akva parka 16. jun 2016.godine

Zenović dodaje da u Opštini ne znaju ko je aktuelni direktor ili ovlašćeni zastupnik Aquaterra Solutions, jer iz te firme nekoliko godina ne odgovaraju na pozive za potpisivanje aneksa ugovora kojim se precizira godišnja zakupnina.

On nije zaključen ni za ovu godinu, iako akva park ponovo radi i reklamira se na društvenim mrežama.

O firmi Aquaterra Solutions

Aquaterra Solutions je u vlasništvu tri inostrane firme: Advent East Estates iz Slovačke koja ima 50 odsto vlasništva, dok drugu polovinu, sa udjelom od po 25 odsto vlasništva imaju dvije firme – Trakom Foundation i N4 Foundation – obje registrovane u Panami.

U zvaničnom registru se kao članovi Odbora direktora navode Denis Ippolitov, Popov Kiril i Sahret Hajdarpašić, dok je izvršni direktor Aleksandr Popov.

Na otvaranju akva parka 2016. godine je saopšteno da je riječ o većinski ruskom kapitalu.

Iz Aquaterra Solutions je za RSE rečeno da trenutno u akva parku ima 30 zaposlenih na određeno vrijeme i četiri zaposlena na neodređeno.

Što kaže zakupac?

U Aquaterra Solutions potvrđuju da nisu platili zakup Opštini za prethodne tri godine, a kao razlog navode da je ugovor propisao da mogu biti oslobođeni od odgovornosti u slučaju "više sile", kao što je to bila pandemija korona virusa.

"Za vrijeme trajanja više sile, obaveze miruju, ne primjenjuju se sankcije zbog neizvršenih ugovornih obaveza u roku", navode iz Aquaterra Solutions u pisanom odgovoru za RSE, koji je poslat sa potpisom Danie Timerkhanove, bez navođenja njene pozicije u firmi.

U odgovoru se dodaje da su očekivali od Opštine Budva da im dostavi predlog aneksa ugovora kojim bi bili oslobođeni naknade za zakup zemljišta.

Fotografija sa otvaranja akva parka 16.jun 2016.
Fotografija sa otvaranja akva parka 16.jun 2016.

Takođe navode da Opština nikada nije priznala troškove komunalnog opremanja zemljišta kako bi time "prebili" dugovanja, te tvrde da se Opština protivpravno upisala kao vlasnik objekta akva parka, koji je izgradila ta firma.

Tvrde da su u akva park uložili 13 miliona eura, te da redovno izmiruju obaveze za zaposlene i poreze.

Smatraju da im je poslovanje ugroženo time što Opština nije donijela izmjene urbanističkih planova za prostor gdje se nalazi akva park, kako bi mogli da grade njegovu drugu fazu.

"Smatramo da Opština Budva ne poštuje ugovorene obaveze i ometa nas u poslovanju, voljni smo da u dobrim namjerama nastavimo saradnju, regulišemo naše obaveze prema Opštini i nađemo načina da se realizuju sve obaveze iz potpisanog ugovora sa obje strane", zaključili su iz Aquaterra Solutions.

Nalazi inspekcije

Po urgentnom zahtjevu Opštine Budve inspekcijama, Uprava prihoda i carina (UPIC) je sredinom jula izvršila kontrolu Aquaterra Solutions.

Nisu utvrdili nepravilnosti u dijelu evidentiranja prometa i uplate pazara, a u momentu nadzora su zatekli dva zaposlena, naveli su za RSE.

Na pitanje RSE na koji način firma posluje s obzirom da im je račun blokiran, iz UPIC su odgovorili da će njihova poslovna jedinica u Budvi "izvršiti potpunu kontrolu poslovanja poreskog obveznika kojom će biti obuhvaćeni svi poreski oblici".

Budva, panorama
Budva, panorama

Zatražili smo i odgovor da li je, i na koji način, firma Aquaterra Solutions proteklih godina izmirila svoje obaveze za plate, poreze i sve dažbine državi.

"Zbog neredovnog izmirivanja poreskih obaveza, sredinom jula je ukinuto rješenje o reprogramu poreskih dugova te firme, te su preduzete mjere naplate", odgovoreno je iz UPIC.

Iz Uprave za inspekcijske poslove nisu odgovorili na upit RSE da li su po zahtjevu Opštine izvršili kontrole u Aquaterra Solutions, i sa kakvim rezultatima.

Neslavan istorijat akva parka

Sadašnjem akva parku koji je izgrađen kao većinski ruska investicija, prethodila je afera sa kiparskom firmom i njenim nikada izgrađenim "vodenim gradom" koji su na kraju platili građani Budve.

Taj "vodeni grad" je promovisan 2006. godine, kada su izgradnju najvećeg zabavnog parka na vodi obećavale Opština Budva i firma Numerico trade limited (NTL) sa Kipra.

Međutim, umjesto da dobiju turističku atrakciju, Budvani su morali da plate kredit od 1,6 miliona eura koji je podigao NTL za gradnju akva parka, do koje nikad nije došlo.

Aneksom ugovora je bilo definisano da će Opština Budva biti garant kredita NTL, a odluku o tome je verifikovao i budvanski parlament u kojem je tada vlast imala Demokratska partija socijalista (DPS).

Ukupna šteta po Opštinu se, međutim, procjenjuje na mnogo više od 1,6 miliona jer je skoro deceniju Opština morala da plaća oko 300.000 eura godišnje za ležarinu opreme akva parka u luci Bar.

Tadašnja opozicija je tvrdila da je Opština takođe platila i preko osam miliona eura za zemljane radove i pripremu terena za gradnju.

Istraživanje MANS-a objavljeno krajem 2011. godine je pokazalo da iza kiparske kompanije NTL stoje Miloš Marović, sin tadašnjeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, koji je u bjekstvu u Srbiji dok je u Crnoj Gori pravosnažno osuđen zbog korupcije, i Dragan Bećirović koji je ranije te godine ubijen u Budvi.

Nakon objave MANS-ovog istraživanja, tužilaštvo je 2012. ušlo u Opštinu i zaplijenilo kompletnu dokumentaciju o ovom poslu.

Lani je iz Opštine saopšteno da je specijalno državno tužilaštvo na čelu sa bivšim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem arhiviralo taj slučaj sredinom 2021.godine.

U obrazloženju se navodi da "nema osnova za krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG