Dostupni linkovi

MUP Hrvatske odgovorio MUP-u Srbije


Tovarnik na granici Hravatske i Srbije u jeku izbjegličke krize 2015. Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u cijelosti odbija navode iz priopćenja MUP-a Srbije kako hrvatska policija nije poštovala Sporazum o readmisiji u slučaju prisilnog vraćanja obitelji šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny, koja je poginula u željezničkoj nesreći.

"Postupak u slučaju povrede readmisijskog sporazuma predviđen je samim sporazumom. Republika Hrvatska do sada nije zaprimila službeni prigovor Republike Srbije o povredi sporazuma na način kako je to predviđeno sporazumom. Nastavno, smatramo da se nikako ne može smatrati povredom readmisijskog sporazuma postupanje u slučajevima „više sile“, kao u ovom događaju u kojem policija nije spriječila majku da se sama vrati u Srbiju.", stoji u priopćenju MUP-a.

U MUP-u RH podsjećaju da su se u više navrata javno očitovali o o navedenom događaju, a cjelovitu informaciju o događaju uputili su na njihov zahtjev i Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

"Policijski službenici upoznali su majku djevojčice o daljnjem tijeku događaja te je majka dragovoljno pristala vratiti se ostatku grupe koja je bila zadržana na graničnoj crti, a potom u Republiku Srbiju. Niti u jednom trenutku majka stradale djevojčice nije izrazila želju za međunarodnom zaštitom, već isključivo za povratak u grupu osoba koja nije bila na području Republike Hrvatske.

Dopuštanje ulaska majki s teško ranjenom djevojčicom smatramo našom obvezom pomaganja u hitnim situacijama spašavanja života, kako smo i postupili, te se ne smatra ilegalnim prelaskom državne granice. Majka je, po preuzimanju tijela djeteta od hitne medicinske pomoći, na svoj zahtjev otišla do grupe koja je bila zadržana na graničnoj crti van Republike Hrvatske, u Republici Srbiji. Obzirom da je legalno ušla u Republiku Hrvatsku zbog „više sile“ i humanitarnih razloga, navedeno nije i ne može biti predmetom readmisijskog postupka.", odlučni su u hrvatskom MUP-u.

XS
SM
MD
LG