Dostupni linkovi

BiH: Izvučeno tijelo i četvrtog rudara


U subotu uveče, poslije višesatne akcije, izvučeno je tijelo četvrtog nastradalog rudara Hajrudina Bradarca. U nedjelju se nastavlja potraga za tijelom petog i jedinog preostalog rudara ove nesreće- Fejze Isakovića.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u subotu je na hitnoj sjednici odlučila da zbog teške rudarske nesreće u jami Raspotočje, u kojoj je poginulo pet rudara, te njihove dženaze, ponedjeljak (8. septembar), u Federaciji BiH bude Dan žalosti.

Vlada ovog bh. entiteta je, takođe, odlučila da kao pomoć porodicama poginulih rudara iz Tekuće rezerve Vlade Federacije izdvoji 50.000 maraka, saopšteno je iz ureda Vlade FBiH.

Ranije je dežurna tužiteljica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Senada Tarabar izjavila da se vrši obdukcija Mehemeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića i Fahira Halača, rudara čija su tijela u subotu u poslijepodnevnim satima iz jame rudnika Raspotočje izvukli članovi Čete za spašavanje u rudnicima.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača i ministri u Vladi Kantona izrazili su saučešće porodicama i kolegama petorice tragično stradalih rudara rudnika Zenica.

"Zbog ove strašne tragedije, nedjelju, 7.9.2014. godine, proglašavam Danom žalosti na području Unsko-sanskog kantona. Sva fizička i pravna lica dužna su provoditi ovu odluku. Ovim želimo pokazati da je i Krajina uz porodice rudara", kazao je Lipovača, saopšteno je iz Vlade USK.

"Kada je u pitanju peti rudar, mogu reći da je utvrđena mikrolokacija gdje se on nalazi, ali ne možemo iz tehničkih razloga u isto vrijeme ići prema njemu", kazao je Nuraga Duranović, glavni rudarski federalni inspektor

Duranović tvrdi da je smrt rudara najvjerovatnije nastupila gušenjem metanom i ugljendioksidom koji se istisne u rudarske prostorije nakon gorskog udara, te da će tačnu informaciju o tome kako je nastupila smrt rudara dati obdukcija.

(Tragedija u Raspotočju, 5. septembar, RSE/Video: Srećko Stipović)

Zenica: Tragedija u Raspotočju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Podsjetimo, pripadnici čete za spašavanje Rudnika Zenica otpočeli su u subotu aktivnosti na izvlačenju tijela pet smrtno stradalih rudara u rudarskoj nesreći koja se dogodila u četvrtak popodne kao posljedica gorskog udara.

Esad Halilović, otac stradalog rudara Mehmedalije, teško je primio vijest o pogibiji sina.

"Teško. Ali, eto, od Allaha je... šta možemo. Ne može drugačije biti", kaže otac.

Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica istakao je u subotu da će porodicama stradalih rudara biti pružena sva neohodna pomoć. I ova nesreća je pokazala da sigurnosni aspekt u ovoj jami nije na nivou i trebat će značajnija ulaganja.

"Ono što mi tražimo jeste jedno hidraulično čelo, zatim jedan humaniji rad radnika i bolju sigurnost. Mi smo javno preduzeće u vlasništvu države. Očekujemo ogromnu pomoć države, a što se tiče Uprave rudnika - mislim da smo nemoćni u tom dijelu jer su to ogromna novčana sredstva. Jedno hidraulično čelo je 25 miliona maraka. Mi te pare nemamo", tvrdi Oruč.

Dalja sudbina dijela jame Raspotočje, u kojoj se dogodio gorski udar, bit će predmet analize i preporuke stručnih lica.

"Najbolji stručnjaci sa područja rudarstva, uprava Elektroprivrede i naše resorno federalno ministarstvo razmatraju situaciju kako dalje sa ovim dijelom jame Raspatojče - da li nastaviti tu radove ili ćemo djelimično zatvoriti i ići u neke druge, sigurnije dijelove jame", naglasio je Esad Ćivić, direktor RMU "Zenica".

U akciji spašavanja grupe od 34 rudara, spasilačke čete više rudnika u petak su do 13 sati uspjele izvući 29 preživjelih rudara. U Kantonalnu bolnicu Zenica u petak je primljeno 26 rudara, od čega je šest zadržano zbog potrebe za dodatnim pretragama.

XS
SM
MD
LG