Dostupni linkovi

Akademska godina počela protestima studenata širom Srbije


Protest studenata u Kragujevcu
Protest studenata u Kragujevcu

Beograd, Kragujevac, Niš… Nezadovoljstvo stanjem u visokoškolskom obrazovanju i izmene Zakona o visokom obrazovanju, ujedinili su studente iz gotovo svih univerzitetskih centara Srbije. U Beogradu se za utorak priprema velika studentska šetnja koja će se završiti protestom ispred zgrade Vlade Srbije, dok su na ulice svojih gradova u ponedeljak izašli akademci iz Kragujevca i Niša.

Studenti Univerziteta u Kragujevcu, okupili su se ispred Rektorata u tom gradu. Kako su rekli našem dopisniku Branku Vučkoviću, strahuju da će izmenama Zakona njihov položaj biti znatno pogoršan - kako zbog zgusnutih ispitnih rokova, tako i zbog novih finansijskih troškova koji će im biti nametnuti.

“Ovim mirnim protestom želimo da izrazimo nezadovoljstvo povodom najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju zato što se broj ispitnih rokova smanjuje sa šest na pet i to što je ukinut apsolventski staž za studente koji su upisali godinu 2010 / 2011 godine”, kaže student Petar Pilipović

Studenti u Kragujevcu potpisuju peticiju
Studenti u Kragujevcu potpisuju peticiju

“S obzirom da su predmeti jako teški i jako obimni, stvarno neću imati vremena za pet rokova da stignem da spremim te predmete… Stvarno ne može da se stigne – i ispiti i predavanja i kolokvijumi i vežbe – sve nam je nabacano, za sedam dana imamo četiri kolikvijuma tako da će ovaj sistem mnoge studente da poremeti”, rekla nam je Dubravka Bogosavljević, studentkinja prava iz Kragujevca. Akademci iz tog grada su, osim šetnji, pokrenuli i potpisivanje peticije sa zahtevom da se odsutane od promena u Zakonu, koja će biti upućena ministarstvu prosvete.

Niš: “Ovo nije protest loših đaka”

U utorak su, ulicama svog grada prošetali i studenti univerziteta u Nišu. Na centralni gradski trg došli su u dve kolone, a u rukama su nosili transparente sa natpisima "Srbijo, budi majka a ne maćeha", "Poštedite nas vaše štednje", "Ovo nije protest loših đaka”

“Nezadovoljstvo je ogromno”, rekao nam je jedan od organizatora, Vladimir Radovanović. “Osnovni problem je što se podižu brojevi bodova, što se uvodi rangiranje, što se ukida jedan rok i studenti faktički, fizički ne mogu da stignu i postignu da upišu narednu godinu na budžetu… Mi uvek insistiramo na razgovoru sa predstavnicima ministarstva, međutim do sada smo od strane njih i od strane naših uprava fakulteta nailazili na zid ćutnje i smatramo da samo nekim pritiskom, izlaskom na ulice, možemo da ih nateramo da ispoštuju naše zahteve”

Studenti različitih fakulteta imaju različite probleme, ali su ih, prema rečima Marka Šovića iz beogradskog ogranka udruženja organizacije Studentski front, ujedinila četiri zajednička zahteva koji će biti izneti u utorak, na protestu pred vladom Srbije. “Prvi je da ne bude skraćivanja rokova, da ostane šest rokova. Drugi zahtev jeste da peta godina ili produžena četvrta godina, apsolventska godina, bude finansirana iz budžeta kao i do sada. Treći zahtev je da ne bude skraćivanja budžetskih kvota za master i poslednji zahteva jeste da generacija upisana 2006. godine nastavi da studira po Statutu iz 2006. godine zato što je tamo određeno osam godina ograničenje za završetak, duplo u odnosu na broj godina studija, a mi smatramo da se obrazovanje ne može ograničavati sve dok nije besplatno”, rekao nam je Šović

U Beograd će, na protest u utorak, doći studenti iz više gradova Srbije. U Beogradu i Nišu su 1. oktobra već održani studentski protesti, sa kojih su upućeni isti zahtevi. S obzirom da nisu doneli rezultate, studenti će u utorak u podne, iz četiri prvaca i u četiri kolone, krenuti ka zgradi vlade. “Naša kolona, u kojoj će biti Studentski front, koju ćemo mi organizovati, kreće sa platoa kod Filozofskog fakulteta i ide se ka zgradi vlade gde će biti protest i gde će biti upućena zajednička delegacija na pregovore oko zahteva”, kaže Marko Šović i dodaje da nakon protesta 1. oktobra nisu dobili nikakve odgovore od nadležnih. “Problem je u tome što se i dalje radi o igri ‘dodavanja vrućeg krompira’ – ministarstvo kaže da ima samo savetodavnu ulogu, da ne može ništa da menja na nivou fakulteta, da može da samo daje savete i da se sve to tiče uprava, a uprave nas vraćaju na ministarstvo… ”

Ministarstvo: Nema razloga za proteste

Ministarstvo prosvete je međutim saopštilo da je začuđeno protestom studenata povodom izmena Zakona o visokom obrazovanju, s obzirom da su, kako navode, svoje neslaganje mogli da pokažu u svim fazama njihovog donošenja. Ministar Srđan Verbić rekao je da ne vidi razlog za ekstremno nezadovoljstvo studenata jer su, kako kaže i sami rekli da su zadovoljni većinom izmena i dopuna. Verbić je naveo i da su studenti dobrodošli u ministarstvu i da su spremni da razgovaraju o svakom konkretnom zahtevu.

Ministar prosvete Srđan Verbić
Ministar prosvete Srđan Verbić

„O konkretnim njihovim zahtevima možemo da govorimo, ali već je o tome bilo diskusije u toku leta. Broj ispitnih rokova nije smanjen – prelaznim odredbama prethodnog Zakona je bilo predviđeno da, privremeno, broj ispitnih rokova sa četiri bude povećan na šest. Rok važenja tih prelaznih odredbi je istekao. Mi nismo spremni da odmah smanjimo na četiri i zato smo ponovo u prelazne odredbe stavili da bude pet, a ne četiri. Što se tiče budžetskog finansiranja produžene godine studija, takozvanog apsolventskog staža za studente koji nisu položili sve ispite u roku, to je, napominjen, ukinuto prethodnim Zakonom. Treći studentski zahtev se tiče produžetka roka za završetak studija onih koji su po Bolonji upisali studije. Taj problem je rešiv na svakom pojedinačnom fakultetu“, rekao je ministar Verbić.

Ukoliko ni nakon protesta zakazanog za utorak ne bude dogovora sa nadležnima, studenti za 15. oktobar najavljuju novo, veliko okupljanje u Beogradu.

XS
SM
MD
LG