Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Air Serbia bez sankcije zbog uskraćivanja leta detetu sa autizmom


Ima li Air Serbia dvostruke standarde?

Air Serbia nije stavila tačku na dramu nakon što je početkom avgusta zabranila autističnom dečaku da se ukrca na let Beograd – Tivat, procenivši da predstavlja opasnost po bezbednost leta i drugih putnika. Usledio je drugi čin.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je nakon vanredne revizije događaja da srpska nacionalna aviokompanije time nije povredila zakon niti procedure. S tim nisu saglasni ni otac dečaka, koji ne odustaje od namere o podizanju tužbe protiv Air Serbia-e, ni drugi sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE) – koji poznaju prakse prema osobama sa posebnim potrebama u demokratski uređanim državama i njihovim avioprevoznicima.

S ozbirom na činjenicu da Air Serbia istrajava u svojim navodima da je dečak sa dijagnozom autizma Vid Antić (11) skinut s leta za Tivat ne zato što je autističan nego zato što je bio agresivan, RSE je uputio pitanje može li snimak kamera biti dat na uvid kako bi se ta njihova tvrdnja proverila, ali odgovor do ovog trenutka nije dobio.

Iz saopštenja Direktorata civilnog vazduhoplovstva nakon izvršene vanredne inspekcije nije jasno da li su taj snimak pregledali, pošto to u saopštenju uopšte ne pominju.

Podovom nalaza revizije da je sve bilo po protokolu, otac malog Vida, Čedomir Antić, kaže da je od dva bivša generalna direktora JAT-a još pre tri dana dobio informaciju da se Air Serbia u slučaju zabrane leta njegovom sinu nije držala, a morala je, "Ground operation manuala". Taj međunarodni akt je prekršila.

Šta je, prema Antićevim informacijama, da je taj akt poštovala, Air Serbia morala da učini?​

"Oni prvo moraju da pruže priliku putnicima da putuju, zatim moraju da pruže alternativu ako putnici ne mogu da putuju", navodi Antić za RSE.

To za Radio Slobodna Evropa kaže i Daniel Šabik, iz češke aviokompanije ČSA, zadužen za komunikacije.

"To je regulisano uredbom Evropske komisije iz 2006. godine. Ukoliko putniku iz nekog razloga posada leta ne odobri ukrcavanje u avion, naravno da i tada taj putnik ima svoja prava. Aviokompanija mu u tom slučaju, ukoliko su prestali razlozi zbog kojih mu nije odobren let, mora obezbediti sledeći let u prvom narednom terminu", objašnjava češki sagovornik.

To Air Serbia nije učinila. A "Ground operation manual" je prekršen i zato što je dečaku sa autizmom let zabranjen i pre lekarskog pregleda, ukazuje Čedomir Antić, koji ističe da za to ima nezavisne svedoke.

"Kada sam ukazao službenici da moj sin boluje od autizma, ona mi je već tada rekla da će ga skinuti s leta. Dakle, odmah je, bez lekarskog pregleda i procene, donela odluku da mu zabrani let", podseća Antić.

Avion Air Serbia-e
Avion Air Serbia-e

Nakon vanrednog inspekcijskog nadzora, navodi se u saopštenju Direktorata civilnog vazduhoplovstva, zaključeno je da Vid Antić, prema nalazima lekara, nije bio spreman za let, kao i da je avio prevoznik poštovao sve odredbe.

Kako se dalje ističe, lekar je izvršio procenu spremnosti putnika za let i utvrdio da u datom trenutku i stanju nije bio spreman za let.

Antić, međutim, kaže da lekar putnika uopšte nije pregledao.

"Doktor Nenad Milivojević je lekar koji je primio moga sina. On ga je pogledao u hodniku i odmah je ušao unutra i rekao, iako se dečak u međuvremenu već smirio, ne, on je autističan, evo, napisaću vam ja šta treba. Ja sam onda odmah pozvao advokata, pošto sam video da tu nema ni pregleda, nema ničega – shvatio sam da on ne bi pustio nijedno autistično dete u avion. Na pečatu doktora Milivojevića piše da je on doktor medicine, što upućuje na to da je doktor opšte prakse, a meni je neko od zaposlenih rekao da je on specijalista medicine rada", svedoči Antić.

Predsednica Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović za RSE kaže da nema informaciju da je bilo koja druga evropska aviokompanija slično postupila sa autističnom osobom.

Petrović navodi da je bila oduševljena pažnjom koju je osoblje na aerodromu u Londonu pružilo jednom autističnom momku na Lufthansinom letu.

"Bila sam toliko oduševljena i ganuta koliko je pažnje ukazano dečaku i porodici, lepog ponašanja, razgovora sa roditeljima, uvažavanja njegove ličnosti tog mladića. On je bio momak sa autizmom, imao je vrlo specifične pokrete, koje ja, naravno, prepoznajem zato što imam sina sa autizmom. To je bila takozvana kontra-diverziona kontrola, gde mora da se vidi da nemate neke metale, pištolje itd, ali on je bio uznemiren zato što to pišti", priča Vesna Petrović.

"Međutim, osoblje je odmah prišlo, lepo ispratilo dečaka i porodicu u posebnu prostoriju, nikakve drame niti galame nije bilo, niti je dečak skinut sa leta", priča Petrović, koja naglašava da to tako izgleda čim se čovek makne sa Balkana, uz napomenu da su najviše u tome odmakli Amerikanci koji imaju poseban protokol o odnosu aviokompanija prema osobama sa autizmom.

Čedomir Antić ističe da su njegovom sinu narušena ljudska prava čak i prema srpskim zakonima.

"Mi imamo Zakon o zaštiti osoba sa invaliditetom i posebnim potrebama koji kaže u dva vrlo jasna člana da osobi sa invaliditetom ili posebnim potrebama može biti uskraćeno putovanje samo ako predstavlja pretnju po tuđe živote ili pretnju po sopstveni život. Dakle, da li je neko možda tako nešto procenio", pita Antić.

Dvostruki standardi?

Vidov otac posebno ukazuje na problematičnost revizije zato što je Direktorat civilnog vazduhoplovstva ispitivao samo osobe na koje se on žalio.

"Dakle, oni nisu mene zvali, nisu kontaktirali ni mog advokata, niti bilo koga od putnika. Kakvi su to principi. Onda imam i ovo pitanje da postavim: Da li su možda ti ljudi koji rade u tom diraktoratu, ti preplaćeni činovnici, kandidati stranaka? Da li je gospodin Đukić (Danilo) bio u toj inspekciji i, ako jeste, da li je on kadar Srpskog pokreta obnove? I treće pitanje koje je vrlo bitno: da li je od 2006. do 2011. godine radio u JATU?", postavlja pitanje Čedomir Antić.

Čelnik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović nedvosmisleno tvrdi da je zabrana letenja dečaku sa autizmom nepoštovanje zakona.

"To je nepoštovanje zakona o zaštiti potrošača, koji jasno definiše da je zabranjena diskriminacija potrošača po bilo kom osnovu i potpuno je jasno da se i tu može pokrenuti procedura. U slučaju da oni sami imaju nešto posebno definisano, to mora da postoji u uslovima njihovog poslovanja. Ali, to ne postoji niti tako nešto propisuje ni sam poslovnik ili pravilnik o radu Air Serbia-e. Prema tome, tu je potpuno jasna stvar", ukazuje Papović.

Da li Air Serbia ima dvostruke standarde u tretmanu osoba sa autizmom?

Naime, na samom sajtu kompanije mogu se pročitati sledeći redovi: "Putnici sa invaliditetom koji putuju u avionima kompanije Air Serbia koji poleću sa američkih aerodroma ili na njih sleću biće prihvaćeni i prevoženi u skladu sa оdredbama američkog Ministarstva saobraćaja, stava 14 Pravilnika o federalnim propisima - Odeljak 382, koji je stupio na snagu 13.5.2009. godine.

Air Serbia upućuje i na link pomenutog američkog pravilnika, koji je veoma izričit:

"Rizik za bezbednost i zdravlje treba procenjivati od slučaja do slučaja. Aviokompanije ne mogu pretpostaviti postojanje rizika na osnovu autizma osobe ili druge dijagnoze koje se odnose na osobe sa teškoćama u razvoju. Ako aviokompanija odbije da vam dozvoli putovanje na prvobitno zakazanom letu iz razloga koji se odnose na vašu invalidnost, aviokompanija mora u roku od deset kalendarskih dana od datuma leta da pruži pisanu izjavu u kojoj opisuje razlog. Ovo se primenjuje čak i ako je prevoznik odbio transport na tom letu zbog razloga vezanih za bezbednost."

Tako to definiše odgovarajuća regulativa Sjedinjenih Američkih Država, koju srpski nacionalni avioprevoznik kada poleće sa američkih aerodroma ili na njih sleće mora da poštuje.

Srbija je već druga priča.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG