Dostupni linkovi

Aida Sejdić: Krivična prijava zbog protesta u Bihaću


Aida Sejdić
Aida Sejdić

Nakon prošlogodišnjih februarskih protesta u Bosni i Hercegovini, akteri građanskog bunta dobili su krivične prijave, koje su uglavnom odnose na blokadu saobraćaja i ugrožavanje sigurnosti na glavnim saobraćajnicama u gradovima Federacije BiH. Ni Aida Sejdić, bivša predsjednica Udruženja „Bosansko proljeće“ nije bila pošteđena odlaska pred Općinski sud u Bihaću.

U policijskoj prijavi se navodi da je Sejdić kao članica „Bosanskog proljeća“, 24. marta 2014. godine u Bihaću organizovala proteste suprotno Zakonu o javnom okupljanju Unsko-sanskog kantona.

„Terete me još i da sam okupljene pozivala na kretanje nedozvoljenom rutom, zbog čega je zaustavljen saobraćaj i narušena sigurnost u saobraćaju prema Zakonu o sigurnosti u saobraćaju Federacije BiH“, navodi Aida.

Tog dana, 28.marta prošle godine, sjeća se Aida, članovi sarajevskog benda „Dubioza kolektiv“ došli su na proteste u Bihaću, kako bi podržali mirno okupljanje građana. Nije se dogodio niti jedan incident, tvrdi Aida Sejdić.

„Nije se dogodilo ništa loše. Jedino što smo zviždali, vikali, pjevali i svirali. Nikome nije bilo u cilju da uništava imovinu, nego smo željeli pokazati nezadovoljstvo i da jednom zajedno započenemo borbu protiv nepravde“, objašnjava Aida Sejdić.

Mnogi učesnici februarskih protesta dobili su prekršajne prijave i bili su izloženi raznim pritiscima zbog glasnog iskazivanja nezadovoljstva socijalnim stanjem u Bosni i Hercegovini.

Poziv u svojstvu okrivljene u Općinskom sudu u Bihaću, Aida Sejdić objašnjava na ovaj način: „To je klasičan diktatorski način zastrašivanja ljudi i odvraćanja od namjere da iskažu svoje nezadovoljstvo, da se pobune protiv načina na koji političari rukovode zemljom, resursima, materijalnim dobrima.....To ne smije biti razlog da stanemo, već podstrek da nastavimo borbu“.

Aida Sejdić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i dalje je bez stalnog posla. Ali ne odustaje od konstantne borbe za bolje bh. društvo. Iako je napustila „Bosansko proljeće“, sa svojim saradnicima iz Sarajeva osnovala je "Pokret za socijalnu pravdu", što je za sada neformalna grupa. Godinu dana nakon građanskog bunta, Aida Sejdić i dalje vjeruje da trebaju uslijediti promjene.

„Mislim da treba da prođe još mnogo godina, mnogo truda i rada, kako bi smo shvatili da se korjenite promjene u društvu ne događaju preko noći“, poručuje Sejdić.

XS
SM
MD
LG