Dostupni linkovi

Radnici traže smjene i reviziju privatizacija


I u srijedu su održani protesti u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova. Zahtjevi građana su isti kao i prethodnih dana.

Oko šest stotina radnika iz 21 firme sa područja Tuzlanskog kantona su u prijepodnevnim satim protestovali ispred nekoliko institucija u tom gradu- kantonalnog suda i tužilaštva, Skupštine Tuzlanskog kantona, Opštine Tuzla i kantonalnog sindikata.

Tražili su smjenu čelnih ljudi Sindikata BiH, prvenstveno Ismeta Bajramovića, čelnika ovog sindikata, ali i svih sindikalnih vođa. Radnici smatraju da ih na skupštini sindikata održanoj protekle sedmice, nisu izabrali radnici, već, kako navode, političari.

„Najveći problem je što sam gladna, što nemam para, a oni kupuju auta i stanove i uživaju u svemu“, ističe Zineta Babić, radnica firme Zina.

„Tražimo uvezivanje radnog staža, od 1998. do danas. Borac je privatizovana firma. Našim naporima uspjeli smo poništiti privatizaciju, međutim, niko ništa ne radi. Vlada Federacije kojoj pripadamo nas je prebacila Ministarstvu energije i industrije, ali ovo ministarstvo ništa nije uradilo po tom pitanju“, kaže Mustafa Zrnanović, radnik Tvornice konfekcije „Borac“ iz Banovića.

U isto je vrijeme zasijedala skupština Bosansko-podrinjskog kantona - Goražde, koja je donijela odluku o ukidanju tzv. bijelog hljeba, te odluku o smanjenju plata izabranim zvaničnicima i poslanicima za 10 posto.

Pred zasjedanje kantonalne Skupštine, Plenum građana Goražda organizirao je okupljanje pod motom „Dok vi radite u interesu građana, mi ćemo ćutati.“ U isto vrijeme pred zgradom se okupio jedan broj demobilisanih boraca koji kažu da ćutati više ne mogu.

„Bez posla, troje djece, niko ne radi. Znaš kako je, katastrofa jedna. Boli nekih briga - on ima hiljadu i po, dvije platu, on može. Ja krkam krompijere, a on jede meso“, rekao je jedan od okupljenih boraca.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona predlaže interventne mjere zaštite građanskih, ekonomskih i socijalnih prava.

„Vlada predlaže Skupštini da donese odgovarajuće odluke kojima će umanjiti plate izabranim zvaničnicima i poslanicima za 10 posto, ukinuti pravo na platu raspolaganje - ’bijeli hljeb’ po isteku mandata, ukinuti plaćanje komisija i radnih tijela za izabrane zvaničnike i državne službenike koji su u stalnom radnom odnosu“, objasnio je premijer Emir Frašto.

Prijedlozi Vlade dopunjeni su i prijedlogom poslanika da se ukine pravo na troškove reprezentacije i plaćanja službenih telefona.

Savez koorinacionog odbora Jedinstvenih organizacija JOB 91-95 Unsko sanskog kantona u srijedu je u Bihaću organizovao mirne proteste kojima su željeli još jednom iskazati nedgodovanje izborom kandidata za mandatara Vlade iz reda političkih stranaka .

„Želimo vladu eksperata koja neće biti u kandžama političkih stranaka i kriminalnog lobija. Mi ne želimo da ovo bude sistem ’sjaši Hurta da uzjaše Murta,’ nego želimo da se uradi na jedan pravni način koji smo mi u našem koordinacionom odboru dogovorili, odnosno precizirali, zajedno sa građanima i narodom Unsko-sanskog kantona“, kaže Senad Bajrić, predstavnik JOB-a 91- 95.:

Svoje zahtjeve ponovili su i pred zgradom Vlade i Skupštine Unsko sanskog kantona, gdje su se uputili sa gradskog trga.

„Trebate otići u Skupštinu, pa pitati njih zašto ovaj narod dolazi, a ne nas“, rekao je jedan od okupljenih boraca.

Istovremeno održavao se i skupštinski kolegij na kojem je odlučeno da će se o zahtjevima građana okupljenim u neformalnu grupu građana Bosansko proljeće, pojedinačno, uz rokove i dinamiku i implementaciju istih, poslanici izjasniti na redovnoj sjednici Skupštine zakazanoj za 4. mart.

Iako nisu učestvovali u organizaciji današnjih protesta, predstavnici Bosanskog proljeća su, kažu, uz veterane.

„Mi idemo svi zajedno u ovoj borbi pravednika“, kaže Aida Sjedić iz Bosanskog proljeća.

akon razgovora sa predsjedavajućim Skupštine Farukom Hodžićem i nekim od poslanika, demonstranti su se razišli, ali su najavili svakodnevno mirno okupljanje do ispunjenja njihovih zahtjeva.
FOTOGALERIJA: Protesti u Tuzli i Bihaću

Skupština Zeničko dobojskog kantona razriješila je u ponedjeljak kasno uveče premijera i članove kantonalne vlade. Višesatnu sjednicu pratili su članovi Vijeća plenuma građana, čiji je ključni zahtjev ispunjen. U narednom periodu slijedi predlaganje mandatara za sastav nove Vlade, a djelovanje plenuma se nastavlja,kao i svakodnevni protesti građana.

Iako je rasprava o prihvatanju ostavke premijera i članova kantonalne Vlade potrajala više sati, iz obraćanja Muniba Huseinovića, premijera, bilo je jasno da nema povlačenja odluke:

„Nemam namjeru bilo šta da se branim, da obrazlažem, jer čista obraza sam radio onoliko koliko sam mogao.“

Rad Vlade je bio predmet političkih prepucavanja, i to nije bila dobra poruka građanima, ističe Mirhunisa Bektaš, iz Vijeća Plenuma građana.

„Prebacuju lopticu jedni drugima, jedni druge da optužuju“, kazala je ona.

Skupština se bavila i protestima od 7. februara povodom informacije o stanju bezbjednosti u Zeničko dobojskom kantonu, koja je, kako je istaknuto, u značajnoj mjeri narušena. Široka lista zahtjeva Plenuma građana - od revizije privatizacije, jačanja privrede, novog zapošljavanja, do deplitizacije školstva i zdravstva biće sveobuhvatno sagledana.

U Zenici se i i srijedu na protestu okupila grupa građana.

„Protesti su pritisak. Ja pozivam svo građanstvo Zenice, ako se boje, jer imamo informacija da se ljude boje, ima kod Kineza maski po marku, pa nek kupe, neka se maskiraju i neka nas podrže“, rekla je jedna od građanki.

U Sarajevu su i u srijedu održani protesti nezadovoljnih građana. Oko 150 stanovnika glavnog grada Bosne i Hercegovine blokiralo je glavnu saobraćajnicu kod Predsjedništva BiH.

„Ovom društvu trebaju promjene iz korijena. Ovo društvo ne vodi nikuda, ovo je društvo korumpiranih“, poručuje građanka Sarajeva.

„Ne mogu tvrditi da očekujem nešto mnogo, drago mi je da se nešto dešava, da makar liči na neku promjenu, ali sam razočarana malim brojem ljudi, pogotovo mladih ljudi“, kazala je dvadesetrogodišnja djevojka na protestima u Sarajevu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo primilo je krivične prijave protiv komesara MUP-a Kantona Sarajevo i više NN osoba.

Pleneum građana Kantona Sarajevo donio odluku da upute tužbu Tužilaštvu KS u kojoj se pored ostalog traži smjena i odgovornost komesara policije KS Vahida Ćosića, jer je, kako smatraju, 7. februara postupio suprotno zakonskim ovlaštenjima, odnosno nije zaštitio građane i imovinu Bosne i Hercegovine, prenose agencije.

Mediji prenose da je u Tužilaštvu KS potvrđeno da su krivične prijave pristigle te da idu u daljnju proceduru.

Za poslijepodne protesti su najavljeni i u Mostaru na Španskom trgu.kao i Plenum građana tog grada..
XS
SM
MD
LG