Dostupni linkovi

Ahtisari: Priznanje Kosova, pa EU


Marti Ahtisari
Marti Ahtisari
Sve zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije, posebno one na Balkanu, moraju priznati kosovsku nezavisnost, kazao je bivši evropski pregovarač o statusu Kosova Marti Ahtisari u intervjuu španskom listu "Mundo".

List navodi da Ahtisari smatra da je za žaljenje što neke zemlje, poput Španije i Grčke, nisu priznale nezavisnost Kosova, i da se on nada da će se taj stav promeniti. Bivši finski predsednik je u intervjuu "Mundu" izrazio zadovoljstvo napretkom Kosova, jer je "ušlo u međunarodne ekonomske institucije i moglo bi da se pretvori u snabdevača regiona energijom, mada će biti potrebne godine da se vide plodovi tamošnjih ulaganja".

"I Srbi moraju shvatiti takvu neopozivu činjenicu, jer smo u 21. veku, i ako se neka vlada ponaša kao ona Miloševićeva u 90-im godinama, gubi pravo na vladavinu", smatra Ahtisari.

On je naglasio da je Kosovo jedinstven slučaj, navodeći da je vojni otpor Albanaca i međunarodnu intervenciju izazvalo to što je "Milošević izbacio Albance s posla, poslao na njih vojsku".

"U svakom slučaju je to jedinstven slučaj koji ne treba da brine Špance, i ne predstavlja nikakav presedan"
, tvrdi Ahtisari za "Mundo" i dodaje "se to ne može primenjivati u drugim situacijama u svetu".
XS
SM
MD
LG