Dostupni linkovi

Početak suđenja Zulfikaru Ališpagi za zločine u Trusini u februaru naredne godine


Zulfikaru Ališpagi (desno) suđenje počinje u februaru 2024. godine po optužnici podignutoj 2010. godine, Sud BiH, Sarajevo, 26.decembar 2023.
Zulfikaru Ališpagi (desno) suđenje počinje u februaru 2024. godine po optužnici podignutoj 2010. godine, Sud BiH, Sarajevo, 26.decembar 2023.

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine odlučilo je 26. decembra da će optužnica i uvodne riječi u postupku protiv Zulfikara Ališpage, komandanta jedinice Armije BiH "Zulfikar" biti izrečene 6. februara.

Ališpago se tereti za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u mjestu Trusina u opštini Konjic, na jugu BiH.

Pripadnici jedinice za posebne namjene Armije Republike BiH "Zulfikar" se terete da su 16. aprila 1993. godine u Trusini ubili 22 osobe - 15 civila i sedam pripadnika tadašnje jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali.

Sutkinja Željka Marenić konstatovala je na statusnoj konferenciji da je zdravstveno stanje Ališpage zadovoljavajuće, da može prisustvovati ročištima, jer je nekoliko puta rađeno vještačenje njegovog zdravstvenog stanja kako bi se dokazala sposobnost prisustvovanja suđenju.

Iz Tužilaštva BiH naveli su da ostaju pri ranijim materijalnim dokazima i svjedocima u ovom predmetu, kao i da je odbrani ostavljen rok do početka marta da iznesu svoje dokaze i svjedoke.

Sutkinja je navela i da je do sada u ovom predmetu promijenjeno 14 branilaca.

Optužnica protiv Ališpage je podignuta i potvrđena 2010. godine. Međutim, zbog njegove bolesti, postupak je razdvojen u martu 2014. godine.

Do sada su za zločin u Trusini pred Sudom BiH 2017. godine pravosnažno osuđeni pripadnici jedinice "Zulfikar"- Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i po, Mensur Memić na 10 godina zatvora, Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Dževad Salčin i Senad Hakalović pravosnažno su oslobođeni odgovornosti za zločine.

XS
SM
MD
LG