Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvanično otvoren trodnevni samit Afričke unije


Muamer el Gadafi na prošlogodišnjem samitu
U Adis Abebi danas je počeo 14. samit zemalja Afričke unije (AU) koji će trajati do utorka.

Nakon svečanog otvaranja šefovi 53 države članice AU su izabrale novog predsednika te organizacije.

Libijski vođa, Muamer el Gadafi, kome je danas istekla funkcija predsedavajućeg Afričkom unijom, nije uspeo da se održi na toj funkciji nakon što je za njegovog naslednika izabran predsednik Malavije, Bingua wa Muthariku.

U oproštajnom govoru, kao predsedavajući AU-a, Gadafi je pozvao afričke lidere da počnu proces političkog ujedinjenja, preneo je Rojters.

"Evropska unija je postala jedna zemlja, a mi toga nismo svesni. Moramo početi da se ujedinjujemo. Počnimo danas s ujedinjenjem",
pozvao je Gadafi u prestonici Etiopije.

Gadafi, koji je na čelu Libije više od 40 godina, prošle godine je izabran za predsedavajućeg AU-a uprkos oštrom protivljenju pojedinih afričkih lidera, a
ranije je nagovestio da bi se ponovo kandidovao za funkciju predsedavajućeg ove organizacije.

Predsednik komisije AU, Žan Ping, ranije danas je otvorio skup odavanjem pošte žrtvama zemljotresa na Haitiju.

Skupu su prisustvovali šef španske vlade Hoze Luis Rodriges Sapatero čija zemlja predsedava Evropskom unijom i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

"Ono što se dešava na Haitiju je tragedija koja prevazilazi granice te zemlje. Afrika je zemlja porekla stradalog haićanskog stanovništva i zato taj kontinent ima važnu ulogu,
" rekao je Ping otvarajući skup.

On je rekao da bi trebalo razmotriti predlog senegalskog predsednika Abdulaje Vade koji je kazao da uzimajući u obzir koliko dugo će trajati oporavak Haitija, potrebno razmotriti mogućnost "povratka Haićana koji to žele u Afriku".

U snažnom zemljotresu koji je početkom januara pogodio Haiti poginulo je oko 170.000 ljudi, a oko jedna milion njih je ostalo bez krova nad glavom.

Učesnici skupa će takođe raspravljati o budućnosti Sudana godinu dana uoči održavanja referenduma na kojem će se stanovnici te zemlje izjašnjavati o otcepljenju juga zemlje, zatim o građanskom ratu u Somaliji, političkoj situaciji na Madagaskaru i prelaznoj vladi u Gvineji nakon vojnog udara.
XS
SM
MD
LG