Dostupni linkovi

Palestinski premijer traži da Afrička unija ukine posmatrački status Izraelu


Premijer Palestine Mohammad Shtayyeh, Moussa Faki Mahamat predsjedavajući Komisije AU, Felix Tshisekedi predsjednik Demokratske Republike Kongo, premijer Etiopije, Abiy Ahmed i Macky Sall, predsjednik Senegala u Adis Abebi, Etiopija, 5. februara 2022.
Premijer Palestine Mohammad Shtayyeh, Moussa Faki Mahamat predsjedavajući Komisije AU, Felix Tshisekedi predsjednik Demokratske Republike Kongo, premijer Etiopije, Abiy Ahmed i Macky Sall, predsjednik Senegala u Adis Abebi, Etiopija, 5. februara 2022.

Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh u subotu 5. februara je zatražio od Afričke unije (AU) da ukine Izraelu posmatrački status dok se šefovi država 55-članog tijela sastaju na dvodnevnom samitu.

"Izrael ne treba biti nagrađen zbog svojih kršenja i zbog režima apartheida koji provodi nad palestinskim narodom", kazao je Shtayyeh.

Odnosi s Izraelom jedna su od rijetkih tački sporenja unutar AU koja cijeni konsensuz, i očekuje se da će dominirati samitom u Addis Ababi ovog vikenda.

Spor je izbio u julu prošle godine kada je Moussa Faki Mahamat, predsjedavajući Komisije Afričke unije, prihvatio izraelsku akreditaciju u bloku, prenosi AFP.

Afrički lideri okupili su se na samitu Afričke unije ovog vikenda kako bi pokušali stvoriti koordiniran odgovor na pandemiju COVID-19, klimatske promjene i niz vojnih preuzimanja vlasti od Sudana do regije Sahel.

Blok, formiran prije 20 godina kako bi promovirao međunarodnu saradnju i harmonizirao politike država članica, borio se da riješi šest vojnih udara ili pokušaje vojnih udara u Africi u proteklih 18 mjeseci, i visoko su na dnevnom redu samita.

"Mir i sigurnost ozbiljno su ugroženi u nekoliko naših regija i u nekim državama članicama", rekao je u utorak u izjavi predsjedavajući Komisije AU Moussa Faki Mahamat.

AU je u ponedjeljak suspendovala Burkina Faso nakon tamošnjeg vojnog udara 24. januara.

Lideri će takođe razgovarati o odnosima bloka sa Izraelom.

U julu je Faki jednostrano prihvatio zahtjev Izraela za status posmatrača u AU, što je izazvalo kritike Južne Afrike, čija vladajuća stranka snažno podržava palestinsku stvar.

To pitanje nije riješeno na sastanku u oktobru i o njemu će sada razgovarati šefovi država. Nejasno je hoće li lideri glasati ili će samo raspravljati o tom pitanju.

Nigerija, Alžir, Južna Afrika i južnoafrički regionalni blok zalažu se za ukidanje statusa Izraela, navodi se u internom memorandumu pripremljenom za samit i u koji je uvid imao Reuters.

Demokratska Republika Kongo, Gabon, Maroko i Togo podržavaju prisustvo Izraela, rekao je jedan afrički diplomata.

Ebba Kalondo, glasnogovornik u uredu predsjednika Fakija, nije odgovorio na zahtjev za komentarom statusa Izraela.

Sharon Bar-li, šefica odjela za Afriku u izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova, odbila je komentirati.

Neke diplomate strahuju da bi izraelski spor mogao skrenuti pažnju sa hitnih pitanja poput sukoba u Etiopiji i nemira u Sudanu nakon državnog udara u oktobru.

Lideri će također razgovarati o klimatskim promjenama koje pogoršavaju poplave, suše, vruće vrijeme i invazije skakavaca, ugrožavaju zalihe hrane i povećavaju glad i migracije.

Rat u Etiopiji, koji je izbio u novembru 2020. i ubio hiljade, "ostaje slon u sobi", rekao je drugi diplomata koji radi za AU.

Sastanak u glavnom gradu Etiopije dolazi samo tri mjeseca nakon što je ta zemlja proglasila vanredno stanje nakon što su pobunjeničke snage sa sjevera zaprijetile maršom na glavni grad, a zapadne i afričke ambasade evakuisale građane.

Vlada je od tada objavila planove za ukidanje vanrednog stanja, a pobunjeničke snage su se uglavnom povukle nazad u regiju Tigray, iako se borbe nastavljaju u Afaru.

XS
SM
MD
LG