Dostupni linkovi

Nakon državnog udara Afrička unija suspendirala Burkinu Faso


Burkina Faso
Burkina Faso

Afrička unija suspendirala je 31. januara Burkinu Faso iz svog članstva, sedam dana nakon vojnog udara u toj zemlji, prenosi AFP.

Vijeće za mir i sigurnost Afričke unije, u čijem sastavu je 15 članica, objavilo je na Twitteru da je izglasalo "stopiranje učešća Burkine Faso u svim aktivnostima Unije, do obnove ustavnog poretka u zemlji".

Istovremeno, delegacije iz zapadne Afrike i Ujedinjenih naroda (UN) krenuli su na razgovore s huntom.

Suspenzija je uslijedila tri dana nakon što je Burkinu Faso iz članstva isključila i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS).

Očekuje se da Ouagadougouu, prijestolnicu te zemlje, posjeti misija ECOWAS-a, kao i posebni predstavnik UN-a za zapadnu Afriku i Sahel Mahamat Saleh Annadif.

Vojska Burkine Faso zbacila je 24. januara s vlasti predsjednika Rocha Kaborea. Novi vojni lider Burkine Faso obećao je tada građanima da će se stanje vratiti u normalne ustavne okvire "kada bude uslova za to".

"Kada uslovi budu povoljni, u skladu sa rokom koji će naš narod suvereno definisati, obavezujem se na povratak normalnom ustavnom poretku", rekao je potpukovnik Pol-Anri Damiba u prvom obraćanju od puča koji je predvodio.

Vojni pučevi srušili su u posljednjih 18 mjeseci vlade u Maliju i Gvineji. Vojska je također preuzela vlast u Čadu prošle godine nakon što je predsjednik Idriss Deby poginuo boreći se protiv pobunjenika.

Burkina Faso, jedna od najsiromašnijih zemalja na zapadu Afrike, uprkos tome što je proizvođač zlata, doživjela je brojne državne udare od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine.

XS
SM
MD
LG