Dostupni linkovi

Afrička unija poziva zaraćene strane u Etiopiji za pregovarački sto


Zarobljeni pripadnici etiopske vojske idu ka rehabilitacionom centru Mekele, regija Tigraj u Etiopiji, 2. jul 2021.
Zarobljeni pripadnici etiopske vojske idu ka rehabilitacionom centru Mekele, regija Tigraj u Etiopiji, 2. jul 2021.

Afrička unija pozvala je danas zaraćene strane u Etiopiji da se ponovo angažuju u mirovnim pregovorima, iako ponovo jača nasilje u oblasti Tigraj.

Predstavnici vlasti u pobunjeničkom Tigraju su pozdravili inicijativu Unije, i rekli da će poštovati prekid vatre – sa međunarodnom podrškom – ukoliko do njega dođe.

"Spremmni smo da poštujemo trenutačni prekid nasilja. Takođe tražimo od međunarodne zajednice da prisili eritrejsku armiju da se povuče iz Tigraja, da poduzme konkretne korake ka prekidu vatre, i izvršiu pritisak na etiopske vlasti da sjednu za pregovarački sto, navodi se u saopštenju.

Grad Šire, na sjeverozapadu Tigraja bombardovan je nekoliko dana tokom zajedničke ofanzive etiopskih i eritrejskih trupa protiv tigrajskih pobunjenika. U bombardovanju je bilo više civilnih žrtava.

Pripadnik nevladine organizacije International Rescue Committee (IRC) koja pruža pomoć stanovništvu, poginuo je, a drugi je ranjen u jednom od tih napada u petak, kada su poginula još dva civila, naveo je IRC.

Grad Šire na oko 40 kilometara južno od etiopske granice sa Eritrejom bio je cijele ove nedjelje pod napadima iz vazduha i udarima teške artiljerije, rekao je jedan humanitarni radnik iz te oblasti.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pridružio se SAD i drugim zapadnim zemljama koje su izrazile zabrinutost zbog jačanja nasilja i posljedica po civile. Pozvao je dvije strane da pregovaraju o miru.

Predsjednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat takođe je rekao da eskalacija nasilja izaziva veliku zabrinutost i pozvao je sukobljene da se ponovo posvete dijalogu u skladu sa sporazumom prema kojem je trebalo da se direktni pregovori održe u Južnoj Africi.

To su prvobitno na poziv Afričke unije prihvatile Vlada etiopskog premijera Abija Ahmeda i tigrajske vlasti, ali razgovori nisu održani prošlog vikenda kada je trebalo da počnu u Južnoj Africi.

Najnoviji sukobi u Tigraju izbili su kada je specijalni američki izaslanik Majk Hamer stigao u Adis Abebu da izvrši pritisak za okončanje rata Etiopije i njenih saveznika sa jedne strane, i pobunjenika predvodjenih Frontom za oslobađanje naroda Tigraja (TPLF) s druge.

Rat već traje oko dvije godine.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG