Dostupni linkovi

Afganistanke tražile prava na protestima, talibani pucali u vazduh


Talibani su navodno koristili nasilje kako bi rastjerali proteste žena u Kabulu 28. decembra 2021. 
Talibani su navodno koristili nasilje kako bi rastjerali proteste žena u Kabulu 28. decembra 2021. 

Određeni broj žena je povrijeđen u Kabulu na protestima zbog stampeda koji je izazvan pucanjem talibana u vazduh. Žene su protestovale jer su talibani uveli diskriminatorne mjere uključujući nove restrikcije putovanja za žene.

Protesti 28. decembra desili su se usred rastućeg nezadovoljstva u zemlji ali i internacionalno, jer su talibani uveli mjere kojima se ograničavaju prava žena.

Učesnici su za Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) rekli da je približno 130 žena učestvovalo na protestima u Kabulu dok su talibani pucali u vazduh pokušavajući da rastjeraju okupljene što je demonstrante natjeralo u bijeg. Neki su trčeći pali dok su drugi prešli preko njih. Nekoliko žena je povrijeđeno u stampedu, rekli su svjedoci.

Nije bilo odmah jasno koliko žena je povrijeđeno u incidentu.

Afganistanska novinska agencija Asvaka je izvijestila da se incident desio u blizini bolnice italijanske humanitarne organizacije. Nije dala nikakve podatke o moućim žrtvama ili povrijeđenim.

Rešmina, jedna od učesnica protesta koja je pretrpjela povrede, rekla je za RSE da se previže plašila da bi potražila pomoć ljekara.

"Lice mi je jako povrijeđeno, čak i sada dok razgovaram sa vama, osjećam velike bolove. Nismo mogle da odemo ljekaru jer se ne osjećamo sigurno, isprepadane smo. Čak i sada, dok govorim sa vama, tresem se od straha."

Desio se još jedan, mnogo manji protest u zapadnom dijelu Kabula tokom kojeg su žene optužile talibane da su ubijali vojnike koji su bili u službi prethodne vlade koju je srušila militantna grupa sredinom avgusta, izvijestili su dopisnici RSE.

Talibanski zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahtjeve RSE za komentar.

Zvaničnici su 26. decembra rekli da žene koje žele da putuju duže od 72 kilometra ne treba da imaju prevoz osim ako nisu u pratnji bliskog muškog srodnika.

U preporuci koju je dijelilo ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka, svi vozači takođe treba da se suzdrže od puštanja muzike u kolima i da ne prihvataju ženske saputnice koje ne nose hidžab.

Od preuzimanja vlasti u Afganistanu, talibani su imenovali vladu u kojoj su svi muškarci i gdje dominiraju militanti veterani koji se zaklinju da će vratiti strogi šerijatski zakon, što je udarac nadama Afganistanaca i međunarodne zajednice da će druga vladavina talibana biti manje restriktivna od one prije dvije decenije.

Od učiteljice do čistačice cipela u Kabulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Tvrdolinijaška islamistička grupa je ukinula ministarstvo za žene bivše administracije i značajno ograničila prava žena. Velikoj većini žena je zabranjeno da rade dok je mnogim djevojkama i ženama uskraćeno pravo na obrazovanje.

"Žene ne mogu da putuju same ili da idu u školu i koledž… takvo nazadno razmišljanje je opasna", rekao je pakistanski ministar informisanja Favad Čaudri kasno 27. decembra u rijetkoj kritici upućenoj talibanima iz susjednog Pakistana.

Prošlog mjeseca ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka naredilo je afganistanskim televizijskim kanalima da prestanu s prikazivanjem dramskih serija u kojima glume žene i reklo da televizijske novinarke moraju da nose hidžab.

Prava žena bila su ozbiljno ograničena tokom prethodne vladavine talibana 1990-ih, tada su bile prisiljene da nose burku koja sasvim pokriva tijelo, dopušteno im je da napuste dom samo u muškoj pratnji i zabranjeno im je da rade, školuju se i bave sportom.

Napisano uz izvještavanje dopisnika Radio Azadi Radija Slobodna Evropa u Afganistanu. Iz razloga njihove sigurnosti imena se ne navode.

Izvor: dpa

XS
SM
MD
LG