Dostupni linkovi

Afganistanke ne ćute uprkos nasilju i zabranama talibana


Afganistanke protestuju 1. oktobra zbog napada na studente u Kabulu dan ranije.
Afganistanke protestuju 1. oktobra zbog napada na studente u Kabulu dan ranije.

Pišu: Radio Azadi RSE-a i Abubakar Siddique

Smrtonosni samoubilački bombaški napad u kojem su prošle sedmice ubijene desetine afganistanskih djevojaka i žena izazvao je neke od najvećih i najustrajnijih protesta protiv vladavine talibana otkako je ta militantna grupa preuzela vlast prošle godine, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Najmanje 52 osobe, uglavnom studentice, ubijene su 30. septembra kada je bombaš samoubica napao obrazovni centar u Kabulu dok su stotine žena i djevojaka polagale ispite. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Od tada, desetine žena izašle su na ulice velikih gradova u znak protesta zbog ograničenja talibanske vlade prema ženama i njene nesposobnosti da zaštiti etničke i vjerske manjine. Mnoge žrtve samoubilačkog napada u Kabulu bile su iz pretežno šiitske zajednice Hazara.

Prkoseći zabrani talibana za neodobrene skupove, žene su održavale mitinge u gradovima Kabul, Herat, Mazar-e Šarif i Ghazni te provincijama Bamijan i Kapisa.

Mnoge od demonstranata bile su studentice, koje su uzvikivale slogane i držale plakate s natpisima "Obrazovanje je naše pravo" i "Stop gazarskom genocidu".

Talibani su na proteste odgovorili brutalnom silom, pritvaranjem, premlaćivanjem i prijetnjama demonstrantkinjama.

"Talibani su zgrabili djevojke, vukli ih i tukli kundacima svojih pištolja", rekla je Nahid, demonstrantkinja u zapadnom gradu Heratu koja nije otkrila svoje pravo ime iz straha od odmazde.

"Još uvijek imam modrice na leđima od batina koje sam pretrpjela."

Ona je za Radio Azadi za RSE rekla da su naoružani talibanski borci pokušali da rastjeraju protest 2. oktobra u Heratu pucajući u vazduh.

"Meci su padali posvuda", prisjetila se ona. "Pritvarali su i žestoko mučili neke od muškaraca koji su nam pomogli."

"Nismo imali nikakvo oružje", rekla je druga demonstrantkinja u Heratu koja nije željela otkriti svoje ime. "Samo smo skandirali. Ali talibani su nas tukli i koristili pogrdne riječi."

Dana 3. oktobra, video snimci na društvenim mrežama prikazuju talibane kako zaključavaju studentkinje na Univerzitetu Balkh u sjevernom gradu Mazar-e Šarif u svojim studentskim domovima kako bi ih spriječili da protestuju.

Desetine studentica s Univerziteta Al-Biruni u provinciji Kapisa, sjeveroistočno od Kabula, protestovale su 4. oktobra.

Aktivistkinje kažu da afganistanske žene odbijaju da budu ućutkane čak i pred sve većim talibanskim nasiljem i represijom.

Otkako se militantna grupa vratila na vlast u avgustu 2021. godine, nametnula je niz ograničenja ženama, uključujući ona koja se odnose na njihov izgled, pristup poslu i obrazovanju i slobodu kretanja. Pravila podsjećaju na period prve vladavine talibana 1990-ih, kada je grupa lišila žene njihova najosnovnija prava.

Posljednjih mjeseci, žene koje su protestovale tražeći slobode bile su pritvarane, mučene, pa čak i prisiljavane da priznaju svoje takozvane "zločine". Talibani su nastojali da žene prikažu kao agitatorke koje sponzorišu strane zemlje.

Marjam Barijalaj, šefica Organizacije za analizu društvenih istraživanja, organizacije koja je ranije bila stacionirana u Kabulu, kaže da talibani griješe u pretpostavci da mogu ućutkati glasove žena. "Rat talibana protiv žena u Afganistanu je izgubljen rat i izgubljen slučaj", rekla je ona.

"Afganistanke su itekako svjesne ispravnosti svojih ciljeva, zbog čega njihovi protesti neće prestati", rekla je ona.

Heder Bar (Heather Barr), pomoćnica direktora odjela za ženska prava u Hjuman rajts voču (Human Rights Watch), kaže da je nasilni obračun talibana protiv aktivistkinja za prava žena posljednjih mjeseci postao brutalniji.

Ona dodaje da talibani koriste biber sprej i električne uređaje za kontrolu masa te otmice i pritvaranja žena.

"Iako su rizici protesta izuzetno zastrašujući, one su toliko toga izgubile, da više nemaju šta drugo da izgube", rekla je Bar. "Neke od njih smatraju da ako umru izražavajući ono što osjećaju, onda je to izbor koji su spremne da naprave."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG