Dostupni linkovi

Afganistan: Tek udata djevojčica spašena od zlostavljanja


Sahar Gul nakon spašavanja iz kućnog zatvora, 28. decembar 2011.
Sahar Gul nakon spašavanja iz kućnog zatvora, 28. decembar 2011.
Zlostavljanje tek udate petnaestogodišnjakinje od strane porodice njenog supruga je šokiralo afganistanske vlasti, kao i ostatak svijeta, kako javlja Radio Slobodni Afganistan.

Sahar Gul je spašena iz šestomjesečnog bračnog pakla, ali je to daleko od sretnog završetka za ovu petneastogodišnjakinju.

Vrišti u bolovima u svojim invalidskim kolicima u bolnici u sjevernoj Pul-e Khumri provinciji, gdje je na liječenju još otkako ju je lokalna policija spasila prošle sedmice.

Modrice i ožiljci koji pokrivaju njeno namučeno tijelo su zapanjujući dokazi mučenja koje je Gul istrpjela nakon što je prodana da bi stupila u brak sa muškarcem dvostruko starijim od nje.

Njeno lijevo oko je skoro u potpunosti zatvoreno, njena desna noga je umotana; prsti su joj polomljeni, a nekoliko noktiju isčupano --- sve to je poboljšanje u poređenju sa njenim stanjem od prije nekoliko dana kada ju je policija pronašla na samrti prilikom dolaska u njen dom da bi ju oslobodili iz mračnog podruma u kojem je držana.

Jedva je u stanju odgovoriti na pitanja koja joj postavlja lokalna službenica Rahima Zarifi.

„Moj svekar, šurjakinje, šurjak, svi su me tukli“, priča Gul.

Zarifi: Šta su koristili kada bi te tukli?

Gul: Kliješta.

Zarifi: Ko ti je isčupao kosu?

Gul: Moja svekrva.

Zarifi: Ko ti je isčupao nokte?

Gul: Moja svekrva.

Kazne za počinitelje

Komšije Gulove su, želeći ostati anonimni, za RSE kazali da ju je muževa porodica počela tući ubrzo nakon što je stigla iz Badakhshan provincije da bi se udala za njihovog tridesetogodišnjeg sina, Ghulama Sakhija, vojnika u afganistanskoj vojsci.
Sahar Gul se oporavlja u bolnici u Kabulu nakon spašavanja, 31. decembar 2011.
Sahar Gul se oporavlja u bolnici u Kabulu nakon spašavanja, 31. decembar 2011.

Komšije navode da je njen otac umro kada je bila veoma mlada, a majka se preudala. Prodana je kao mlada za pet hiljada dolara.

Lokalno stanovništvo smatra da ju je muževa porodica zlostavljala, jer su je željeli natjerati na prostituciju. Zarifi, lokalna direktorica Ministarstva za žene u Baghlanu, navodi da nije jasno zašto je mučena, ali da su fizički i emotivni ožiljci sasvim vidljivi.

„Zlostavljana je bez prestanka – svaka tri do četiri dana je nanovo zlostavljana još otkako se udala prije šest, sedam mjeseci. U veoma je lošem stanju. Kada neko podigne njenu lijevu ruku, počne glasno vrištati. Možda je slomljena. Također ima kožnu bolest koja se pogoršava. Doktori smatraju da bi mogla biti zarazna. Imala je i psiholoških problema i pod velikim je stresom. Smatram da je njeno stanje veoma loše“, kazala je Zarifi.

Kako porodici Gulove iz Badakhshana nije bilo dozvoljeno da je kontaktira, čak ni putem telefona, odlučili su pozvati lokalne policijske snage.

Nakon što je prebačena u Kabul 28. decembra, gdje ima pristup boljoj medicinskoj njezi, njena priča je privukla nacionalnu i svjetsku pažnju.

Afganistanske vlasti su objavile da je planiraju prebaciti u bolnicu u Indiji, a predsjednik Hamid Karzai je u ponedjeljak obećao da će kazniti odgovorne.

Fazal Rahman, policijski službenik u drugom distriktu Baghlana, je rekao da su uhapsili svekrvu i šurjakinju Gulove, kao i da traže njenog šurjaka i svekra.

Afganistanske vlasti su naredile Ministarstvu odbrane da uhapse njenog supruga, koji je trenutno u službi u južnoj Helmand provinciji.

Nezavisna afganistanska komisija za ljudska prava (AIHRC) je navela da je iskustvo ove mlade žene jedno od najgorih vidova zlostavljanja. Predsjednik komisije u Kabulu, Shamsullah Ahmadzai, je pozvao vlasti da počinitelje privedu pravdi.

„Zahtjevamo od policijskih i sudskih vlasti da se bez odlaganja fokusiraju na ovaj slučaj. Počinioci takvih gnusnih djela bi trebalo da budu privedeni pravdi, u skladu sa afganistanskim zakonom“, kazao je on.

***** Napisao Abubakar Siddique u Pragu, na osnovu izvještavanja dopisnika Radio Slobodni Afganistan Bashira Ghazalija i Hameeda Mohmanda u Baghlanu i Kabulu.
XS
SM
MD
LG