Dostupni linkovi

Talibani ukinuli ministarstvo za žene i uveli novo za sprječavanje poroka


Pripadnici talibana vrše kontrolu u Jalalabadu 18. septembra 2020. godine
Pripadnici talibana vrše kontrolu u Jalalabadu 18. septembra 2020. godine

Talibani su umjesto ministarstva za žene uveli "ministarstvo za sprječavanje poroka i promociju vrlina" sa ciljem da nametnu rigidno tumačenje islama, javlja AP.

Današnji potez je posljednji u nizu koji pokazuje povratak talibana na politiku strogih ograničenja prava žena i njihovog isključenja iz javnog života koju su sprovodili 90-tih godina kad su vladali Afganistanom.

Talibani iz novog ministarstva rekli su da nisu bili obavješteni gdje će biti novo ministarstvo za žene.

Kada su objavili privremenu vladu 7. septembra talibani nisu pomenuli ministarstvo za žene, ali nisu rekli ni da će ga ukinuti.

U subotu 18. septembra je i osoblje Programa za ekonomsko osnaživanje žena i ruralni razvoj Svjetske banke ispraćeno sa terena.

Član programa, Šarif Aktar nije mogao da objasni kako i da li se program može nastaviti.

Talibani isključili djevojčice iz afganistanskih srednjih škola

Talibani su isključili djevojčice iz afganistanskih srednjih škola, nakon što su naredili samo dječacima i učiteljima da se vrate u učionicu. U saopćenju talibana u kojem se navodi da će biti nastavljeno srednjoškolsko obrazovanje, ne spominju se djevojke i žene.

U saopćenju objavljenom prije ponovnog otvaranja afganistanskih škola u subotu se kaže:

"Svi muški učitelji i učenici trebaju pohađati svoje obrazovne ustanove."

Uprkos obećanjima talibana, to je posljednji znak da se Afganistan vraća surovoj vladavini 1990-ih. U razvoju događaja, čini se da su u petak talibani zatvorili ministarstvo za ženska pitanja i zamijenili ga odjelom koje je nekad provodilo stroge vjerske doktrine.

Za vrijeme njihove vladavine između 1996. i 2001. godine, Ministarstvo za propagiranje vrlina i sprječavanje poroka bilo je odgovorno za raspoređivanje takozvane policije morala na ulice kako bi se primijenjivala stroga pravila.

Jedna afganistanska učenica rekla je za BBC da je shrvana zbog toga što neće moći ići u školu.

"Sve izgleda vrlo mračno", rekla je.

"Tako sam zabrinuta za svoju budućnost", rekla je afganistanska učenica koja se nadala da će biti advokat.

"Sve izgleda jako mračno. Svaki dan se probudim i pitam zašto sam živa? Trebam li ostati kod kuće i čekati da neko pokuca na vrata i zamoli me da se udam za njega? Je li ovo svrha biti žena?"

Njen otac je rekao: "Moja majka je bila nepismena, a otac ju je stalno maltretirao i nazivao idiotom. Nisam htio da moja kći postane poput moje majke."

Druga učenica, 16-godišnjakinja iz Kabula, rekla je da je ovo "tužan dan".

"Htjela sam postati ljekar! I taj san je nestao. Mislim da nam ne bi dopustili da se vratimo u školu. Čak i ako ponovo otvore srednje škole, ne žele da se žene obrazuju."

Ranije ove sedmice, talibani su najavili da će ženama biti dozvoljeno da studiraju na univerzitetima, ali to neće moći činiti zajedno s muškarcima i suočit će se s novim pravilima o oblačenju.

Beg od nasilja i prisilnog braka: Avganistanke u Tadžikistanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

XS
SM
MD
LG