Dostupni linkovi

Hiljade Afganistanaca bježi iz svojih domova nakon napada talibana


Lashkar Gah, grad u Helmand provinciji

Hiljade osoba napustilo je svoje domove u južnoj afganistanskoj provinciji Helmand nakon napada talibana. Čelnik provincijskog vijeća Attaullah Afgan rekao je 4. maja da su talibani pokrenuli veliku ofanzivu dan ranije kada su napali kontrolne tačke oko predgrađa grada Lashkar Gah.

Afganistanska vojska pokrenula je zračne napade i rasporedila elitne snage na to područje, pobunjenici su potisnuti, ali borbe su nastavljene.

Brojne porodice su morale napustiti svoje domove kako bi izbjegli borbe i sklonili se u regionalni glavni grad Lashkar Gah, rekao je pokrajinski direktor za izbjeglice.

“Mnogima koji još uvijek nisu pronašli utočište u gradu potrebna je hitna pomoć”, rekao je Sayed Mohammad Rami.

Iako Sjedinjene Države nisu ispunile rok od 1. maja kojeg su prošle godine postigli u pregovorima o povlačenju sa talibanima, vojska jeste počela da napušta područje.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će se sva vojska povući do 11. septembra. Pojedinci su kritikovali ovu odluku za koju smatraju da će zbog nje militanti pokušati ponovo doći na vlast.

U sklopu procesa povlačenja američke snage su prije dva dana predale bazu u Helmandu afganistanskim vojnicima. Afganistansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više od 100 talibanskih boraca ubijeno u borbama u Helmandu.

Također su saopštili da vladine vojne snage reaguju na talibanske napade u najmanje šest drugih provincija.

Krajnji rok od 1. maja za povlačenje američkih vojnika dogovoren je prošle godine pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom. Talibani su odbili Bidenovu najavu da će vojska ostati i preko roka, ali da će se povući u naredna četiri i po mjeseca.

XS
SM
MD
LG