Dostupni linkovi

Pet državljana BiH u Kabulu čeka evakuaciju


Američki vojni helikopter iznad Kabula, 15. august
Američki vojni helikopter iznad Kabula, 15. august

Ambasada Bosne i Hercegovine (BiH) u Islamskoj Republici Pakistan, nadležna i za teritorij Afganistana, zaprimila je do sada telefonskim putem informaciju da se pet bh. državljana nalazi u Afganistanu.

Prema informacijama koje su prenesene obećana im je evakuacija od kompanija za koje rade, izvijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP).

Ambasada je, kako kažu, bez obzira na ovo obećanje, uspostavila kontakt te se hitno obratila ambasadama država koje vrše evakuacije iz Kabula kako bi osigurali da dođe do evakuacije bh. državljana, s obzirom na to da u Afganistanu talibanski militanti brzo preuzimaju kontrolu nad vladinim snagama dok su međunarodne snage, predvođene SAD-om, povlače.

Kako je preneseno Ambasadi bh. državljani se nalaze nedaleko od aerodroma u Kabulu te im za sada nije ugrožena sigurnost.

Također, MVP BiH je otvorio i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković jučer je Ambasadi BiH u Pakistanu te nadležnom sektoru MVP BiH naložila da poduzmu mjere za pomoć državljanima BiH koji se, eventualno, još uvijek nalaze u Afganistanu.

Svi bh. državljani mogu kontaktirati i Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18.

Otvoren je i broj +923009856420 preko kojeg se ambasada može kontaktirati putem Viber i Whatsapp aplikacija, te mail adresa: webmaster@bembassy.org.

Centralna vlast u Kabulu potpisala je u nedjelju 15. augusta kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana, a predsjednik Ashraf Ghani napustio je državu.

Ovim potezom, okončana je dvadesetogodišnja vladavina afganistanske vlasti potpomognute Sjedinjenim Američkim Državama.

Velika ofanziva na Kabul pokrenuta je u petak 13. augusta kada su se talibanske snage već nalazile na 40 kilometara od predgrađa glavnoga grada Afganistana. Tokom noći sa subote 14. augusta na nedjelju 15. augusta, talibani su već ušli u predgrađa Kabula te su blokirali sve izlaze iz grada.

Nakon višesatnih pregovora između talibanskih predstavnika i predsjednika Ashrafa Ghanija u Predsjedničkoj palati u Afganistanu, talibani su saopćili kako preuzimaju vlast, te da će predsjednik Afganistana biti lider talibanske organizacije Mullah Abdul Ghani Baradar.

XS
SM
MD
LG