Dostupni linkovi

Talibani priveli dva novinara iz Kabula, tvrde kolege i rođaci


Sloboda afganistanskih medija i sigurnost novinara u zemlji sve su ugroženiji otkako su talibani preuzeli vlast prošlog augusta. Tolo TV u Kabulu, septembar 2018.
Sloboda afganistanskih medija i sigurnost novinara u zemlji sve su ugroženiji otkako su talibani preuzeli vlast prošlog augusta. Tolo TV u Kabulu, septembar 2018.

Dvojicu lokalnih novinara popularne afganistanske privatne televizijske mreže Ariana privele su talibanske snage u Kabulu iz nepoznatih razloga, kažu njihove kolege i članovi porodica.

Sharif Hassan Yar, šef televizije Ariana, objavio je 1. februara na Twitteru da su Waris Hasrat i Aslam Hijab privedeni bez razloga, te da su njihove porodice zabrinute.

Njih dvojicu su 31. januara pritvorili naoružani talibanski stražari na ulaznoj kapiji njihove firme, rekao je za jnemačku novinsku agenciju dpa jedan od njihovih kolega koji nije želio da bude imenovan.

Glasnogovornik talibanske Generalne obavještajne uprave Mawlawi Hamraz rekao je da njih dvojica nisu u pritvoru njegove agencije.

"Naše nadzorne kamere pokazuju da su ih odveli naoružani ljudi u uniformama koji su se vozili vladinim vozilima," dodao je kolega. Hasrat je voditelj i producent političkog deska, a Hijab radi za ekonomsku redakciju informativnog kanala dugo godina. Porodice dvojice novinara zamolili su one koji nadziru medije da pomognu u borbi za oslobađanje novinara.

Hapšenja su uslijedila dan nakon što je jedan gost kritikovao talibanski režim tokom debate uživo koju je prenosila Ariana. Segment debate je postao viralan na društvenim mrežama.

Talibani hapse demonstrante, aktiviste za ženska prava i novinare otkako su ponovo preuzeli vlast u augustu.

Neki od puštenih novinara su prijavili da im je oduzeta oprema i da su bili izloženi zlostavljanju i mučenju.

XS
SM
MD
LG