Dostupni linkovi

Kada SIPA hapsi novinara


Uhapšeni novinar Tužilaštvu BiH dostavio je dokumente o navodnim prisluškivanjima, za koje se sumnja da su krivotvoreni: Pripadnici SIPA-e
Uhapšeni novinar Tužilaštvu BiH dostavio je dokumente o navodnim prisluškivanjima, za koje se sumnja da su krivotvoreni: Pripadnici SIPA-e

Pripadnici Državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, novinara Josipa Šimića Đinđića zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente. Naime, nakon interne istrage SIPA-e, utvrđeno je kako ova agencija nije prisluškivala v.d. glavne tužiteljice Gordanu Tadić i potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH, Ružicu Jukić. Upravo je uhapšeni Šimić Đinđić, Tužilaštvu BiH dostavio dokumente o navodnim prisluškivanjima, za koje se sumnja da su krivotvoreni.

Afera u pravosuđu, te sigurnosnim agencijama u BiH traje danima. Počelo je s prijavama, potom optužbama, tajnim prisluškivanjima, a završilo se hapšenjem novinara. Odavno jedna afera, a bilo ih je više vezanih za pravosuđe, nije pokazala neozbiljnost rada pravosudnih, ali i sigurnosnih institucija u BiH. Nakon što je istrage Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), pokazala kako ova agencija nije prisluškivala v.d. glavne tužiteljice Gordanu Tadić i potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH, Ružicu Jukić, iz Tužilaštva je stiglo kratko saopćenje za javnost.

“Tužiteljstvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu- SIPA intenzivno radi na rasvjetljavanju svih okolnosti vezanih za saznanja o praćenju i prisluškivanju v.d. glavne tužiteljice“, navodi se u saopćenju.

Reagovao je i ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, koji poziva na odgovornost.

“Umjesto da su prije toga sproveli istragu i zaključili da toga nije bilo, oni su prvo napravili aferu, zatresli cijelu zemlju i sada zaključili da toga nije bilo. Ne može se završiti na ovome i neko će morati odgovarati i položiti račune zato što je nanesena šteta zemlji, a najviše pravosudnom sistemu u BiH", smatra Mektić.

Neko će morati odgovarati: Dragan Mektić
Neko će morati odgovarati: Dragan Mektić

Tužilaštvo KS protiv osumnjičenog Josipa Šimića Đinđića, otvorilo je istragu jer postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo „krivotvorenje isprave“. Pojašnjenja radi, predmet istrage ovog tužilaštva je samo sporni dokument SIPA-e koji je predat Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izuzimanje predmeta protiv Josipa Šimića. Potpredsjednica VSTV-a, Ružica Jukić smatra da o ovome, istragu treba voditi državno, a ne kantonalno Tužilaštvo.

“S obzirom na to da oni, u okviru ovoga svega rade i to, dakle kada je prvi put neko rekao da se radi o falsifikatu, Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu. Gordana Tadić je rekla da je tražila taj predmet, ne mogu dva tužiteljstva raditi isti predmet”, tvrdi Jukić.

I dok traje rasprava na relaciji Ministarstvo sigurnosti - Tužilaštvo BiH – SIPA, neizbježno pitanje, a o kojem se trebalo misliti prije javnog optuživanja, je kada i po čijem nalogu se smije prisluškivati.

“Prijedlog za donošenje posebne istražne radnje bi potekao iz samog Tužilaštva BiH. Naredbu bi donio Sud BIH. Da je neko ovu naredbu tražio iz državnog Tužilaštva, mimo znanja glavne tužiteljice, mislim da to nije moguće”, objašnjava profesor i advokat Almin Dautbegović.

Istragu treba voditi državno, a ne kantonalno Tužilaštvo: Ružica Jukić
Istragu treba voditi državno, a ne kantonalno Tužilaštvo: Ružica Jukić

Podsjećamo, novinar portala dnevno.ba Josip Šimić-Đinđić, prvo je podnio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i direktora SIPA-e Perice Stanića zbog “podrivanja pravnog sistema”, jer su, kako je tada izjavio Šimić-Đinđić, bez naloga suda prisluškivali telefonske razgovore glavne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Ružice Jukić”. Uz krivičnu prijavu, Šimić je tada Tužiteljstvu BiH dostavio i “šemu nacrta kretanja” Tadić, kao i sadržinu prisluškivanih telefonskih razgovora Tadić i Jukić. Mektić je odbacio Šimićeve tvrdnje navodeći da je riječ o falsifikatu.

Rat između ministra sigurnosti i pravosudnih institucija, prije svega Tužilaštva BiH, traje praktično od njegovog postavljanja na ovu poziciju. Ministar ih u medijima između ostalog proziva za selektivan pristup i nerad, kriminal i korupciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG