Dostupni linkovi

Afera Telekom: Pajkovićevo svjedočenje repriza prethodnih izjava


Ispitivanje pred Anketnim odborom, 26. septembar 2012.
Ispitivanje pred Anketnim odborom, 26. septembar 2012.
Serija saslušanja aktera afere crnogorski Telekom pred Anketnim odborom za prikupljanje činjenica o korupciji u privatizaciji ove kompanije, nastavljena je u srijedu, ali sa polovičnim efektom. Naime, pozvani su predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević i bivši direktor nekadašnje Euromarket banke, Branimir Pajković.

Pozivu se odazvao samo bivši bankar, ali je i on odbio da odgovara na pitanja parlamentaraca.

"Nije mi poznato ko je koga, kada i kako, eventualno, u ovom poslu privatizacije korumpirao", rekao je bivši direktor nekadašnje Euromarket banke Branimir Pajković koji se, za razliku od predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića, odazvao pozivu skupštinskog Anketnog odbora.

Jedna od dvije offshore firme koje su se pominjale u aferi Telekom je Activa Invest registrovana na Sejšelskim ostrvima koja je proslijedila dio novca koji su predstavnici Magyar Telekom-a opredijelili za podmićivanje crnogorskih zvaničnika, odnosno, članova uprave CG Telekoma.

Naime, Magyar Telekom je 2005. novac uplatio na račun sejšelske Active Invest otvoren u podgoričkoj Euromarket banci koja je te godine, prema nalazima američkih istražnih organa, imala skoro 500 uplata preko 10 hiljada eura i koje su sve, shodno zakonskoj obavezi, uredno prijavljene Upravi za sprječavanje pranja novca, a jedini izuzetak je predstavljala baš ova uplata od preko dva miliona i 300 hiljada eura za koju se sumnja da je dio od ukupno sedam i po miliona eura, sa koliko su Mađari podmitili "domaće igrače" da bi pod povoljnijim uslovima kupili Crnogorski Telekom i obezbijedili povlašćenu poziciju na tržištu.

Tadašnji direktor Euromarket banke koja više ne postoji, Branimir Pajković odbacuje ličnu odgovornost za činjenicu da baš ta uplata nije prijavljena nadležnoj Upravi.

"Kao direktor Euromarket banke nijesam neposredno radio na otvaranju ili zatvaranju bilo kog računa, bilo kojeg klijenta ili sam iamo bilo kakve veze sa uplatama i isplatama sa tih računa. Kao direktor banke obezbijedio sam da se u skladu sa zakonom donesu pravila i postupci za sprječavanje pranja novca sa kojima su zaposleni bili upoznati. Kontrolu pravila i procesa u vezi pranja novca vršile su interna revizija i interna kontrola banke, kao i supervizor", istakao je Paković.

Mandić: Teško krivično djelo za koje niko nije odgovarao

Novac koji je Magyar Telekom uplatio na račun firme Activa Invest u podgoričkoj Euromarket banci je podigao Slovenac, navodno plejboj, izvjesni Tomaž Kralj koga je ovlastio, u međuvremenu preminuli, osnivač sejšelske Activa Invest, takođe Slovenac Živko Pregl, od ranije poznat kao član posljednje jugoslovenske vlade Anta Markovića.

Ispitivanje pred Anketnim odborom, 26. septembar 2012.
Ispitivanje pred Anketnim odborom, 26. septembar 2012.
Crnogorska javnost ga se sjeća i kao predsjednika borda direktora Prve banke koju kontroliše porodica lidera vladajuće DPS Mila Đukanovića, a cijeli transfer je, prema nalazima američkih istražitelja zapravo predstavljao finansijsku operaciju čiji je krajnji cilj bio podmićivanje.

"Jedina i to posredna dodirna tačka između mene i firme Activa Invest je telefonski razgovor sa pokojnim Preglom", rekao je Pajković koji je potom odbivši da odgovara na pitanja članova Anketnog odbora napustio sjednicu, na što je imao pravo jer nije imao zakonsku obavezu ni da se pojavi pred Odborom.

Predsjednik Odbora Andrija Mandić je ipak izveo zaključak.

"Dva miliona i 300 hiljada trebalo je pripremiti u Centralnoj banci, prebaciti Euromarket banci, strpati u kofer, iznijeti i da o tome ne postoji nikakva informacija. Ja mislim da naša javnost može da izvede samo jedan pravilan zaključak – da je ovdje napravljeno teško krivično djelo i da za to krivično djelo niko nije odgovarao", rekao je Mandić.

Kao što ni pojavljivanje bivšeg predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića, bivšeg ministra ekonomije Darka Uskokovića i bivšeg potpredsjednika Savjeta za privatizaciju Veselina Vukotića u utorak nije unijelo više svjetlosti u ovu aferu jer po njima, uprkos svim indicijama, nije bilo korupcije, tako je i Pajkovićevo svjedočenje bilo samo repriza njegovog prethodnog medijskog izjašnjavanja o ovom slučaju.

Da se pojavio predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević, Odbor bi mogao, po mišljenju pojedinih članova, saznati nešto više o ulozi druge sumnjive offshore kompanije - Fiesta.

"Nedolaskom Duška Kneževića mi ostajemo uskraćeni da od njega dobijemo direktan odgovor da li su on i ta grupacija imali ikakve veze sa Fiestom, jednom od firmi koja
se pominje u izvještaju američkih službi. Ja mogu samo da ponovim stav da imam osnova da sumnjam da u ovim spornim ugovorima jeste bilo korupcije",
naveo je Predrag Bulatović, iz Demokratskog fronta.

Za četvrtak je najavljeno saslušanje nekadašnjih članova menadžmenta Telekom-a Olega Obradovića, Milana Perovića i Miodraga Ivanovića koji su u međuvremenu, od strane bivšeg poslodavca, oslobođeni obaveze čuvanja poslovne tajne zbog koje su prije nekoliko dana odbili da svjedoče.

Predsjednik Odbora Andrija Mandić je sjednicu iskoristio i da uputi javni poziv predsjedniku Atlas Grupe Dušku Kneževiću kome, navodno, nije bilo moguće uručiti poziv i koji nema prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG