Dostupni linkovi

Afera Telekom CG: Bivši funkcioneri negiraju korupciju


Anketni odbor, 25. septembar 2012.
Sadašnji i bivši crnogorski državni funkcioneri, nekadašnji članovi tenderske komisije, odbacuju mogućnost da je prilikom privatizacije crnogorskog Telekoma bilo korupcije i da je bilo ko primio mito od skoro 7,5 miliona eura, dok je opozicija ostala pri stavu da postoji snažna sumnja da je prilikom privatizacije Telekoma bilo korupcije. To se čulo u nastavku saslušanja pred anketnim odborom Skupštine Crne Gore na kojem su se pojavili bivši visoki funkcioneri.

Bivši vladini funkcioneri, Branko Vujović, Darko Uskoković i Veselin Vukotić, negirali su, pred skupštinskim Anketnim odborom, da je bilo korupcije u privatizaciji Telekoma.

Branko Vujović, kao tadašnji predsjednik tenderske komisije za Telekom, tvrdio je da je kompletan tenderski proces urađen po najvišim standardima i propisima:

"Ja zaista tvrdim da je u tenderskom postupku sve urađeno po propisima, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, uredbi o prodaji putem javnog tendera i svih međunarodnih standarda, zajedno sa našim međunarodnim savjetnicima koji su provodili proceduru", kaže Branko Vujović.

I Darko Uskoković, koji je u vrijeme privatizacije Telekoma bio ministar ekonomije, saopštio je da mu je nejasna logika da je uopšte bilo korupcije, jer je ugovor bio kvalitetan:

"Nikako mi nije jasno kako neko može smatrati da je u ovome poslu bilo korupcije. Što se tiče privatizacije tu apsolutno kako vama tako i meni nije jasno da li je i kako je tu moguće da mi danas pričamo o korupciji."

Anketni odbor koji saslušava sve učesnike privatizacije crnogorskog Telekoma počeo je sa radom nakon što je objavljeno da su Deutsche i Magyar Telekom pristali da plate 95 miliona dolara da njujorški Okružni sud ne bi nastavio proces zbog malverzacija prilikom kupovine crnogorskog telekomunikacionog operatera.

Brako Vujović
Brako Vujović
Deutsche Telekom je, navodno, preko svoje podružnice Magyar Telekom crnogorskim zvaničnicima u postupku privatizacije Telekoma Crna Gora isplatio skoro 7,5 miliona eura mita preko četiri lažna ugovora o konsultantskim uslugama ukupne vrijednosti.

Na osnovu ovih podataka, cilj skupštinskog odbora je da rasvijetli činjenice o tome da li je kupovina crnogorskog telekoma bio korupcionaški posao i utvrđivanje političke odgovornosti učesnika.

Tokom saslušanja bivših vladinih funkcionera ponovo se otvorilo pitanje da li je pristanak Deutshce i Magyar Telekoma na plaćanje poravnanja u Sjedinjenim Državama predstavlja njihovo priznanje da je bilo korupcije u procesu privatizacije crnogorskog Telekoma.

Korupcija nakon privatizacije?

Koča Pavlović iz opozicionog Pokreta za promjene je otvorio mogućnost da je do korupcije došlo nakon privatizacionog procesa kada je Magyar Telekom otkupljivao manjinske akcije crnogorskog telekoma.

"Da li je taj, da kažem, koruptivni honorar plaćen za nešto što se desilo tokom privatizacije ili za nešto što se desilo nakon privatizacije privatizacije", pitao je Pavlović.

Darko Uskoković je odbacio mogućnost bilo kakve korupocije:

"Ja vama lijepo kažem da smo mi vodili privatizaciju ove kompanije i u toj privatizaciji nije bilo nikakve korupcije. I na svako vaše pitanje ja vama činjenično odgovaram – ciframa, brojevima i svim."

Darko Uskoković
Darko Uskoković
Potom su članovi odbora izjasnili o tome da li je bilo korupcije ili nije. Andrija Mandić i Predrag Bulatović smatraju da je korupcije bilo.

"Po meni je korupcije bilo u privatizaciji Telekoma Crne Gore, 7,35 miliona eura koji se pominju kao iznos koji je plaćen na ime korupcije mislim da je realno sagledano od strane službi koje su prikupljale informacije i činjenice u vezi sa ovim slučajem", kaže Mandić.

"Devedeset miliona poravnanje, plus 60 miliona za advokatske usluge su dali u SAD. 150 miliona dolara zbog sumnje za korupciju koju nije osporio Telekom u Crnoj Gori", podsjeća Predrag Bulatović.

Zoran Jelić iz Demokratske partije socijalista odbacuje mogućnost korupcije:

"To smo saopštili na Komisiji za kontrolu privatizacije da je privatizacija Telekoma rađena transparentno, javno i po zakonu. Ovdje na početku današnjeg izlaganja gospodin Mandić je ustvrdio a gospodin Uskoković demantovao – da je bilo priznanja na sudu u SAD. Ovdje se stalno brkaju sudovi, stalno se brka komisija za hartije od vrijednosti SAD. To je jedan stav, nije odluka, nije presuda. Znači, to je javno saopšteni stav američke Komisije za hartije od vrijednosti i zbog kotacija na američkoj berzi, zbog određenih nedostataka, Magyar telekom je platio poravnanje u iznosu od 95 miliona. I to nije ništa čudno", tvrdi Jelić.

U međuvremenu je crnogorski Telekom oslobodio čuvanja poslovne tajne bivše direktore Telekoma koji bi trebalo da se pojave na saslušanju u Skupštini.

Pored njih, pred Anketnim odborom će biti saslušan i lider vladajuće koalicije Milo Đukanović, koji je bio premijer u vrijeme sporne privatizacije Telekoma.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG