Dostupni linkovi

Đukanović će biti saslušan zbog afere "Telekom"


Zgrada Telekoma Crne Gore
Zgrada Telekoma Crne Gore
Iako na prethodnoj sjednici skupštinskog Anketnog odbora održanoj prošle nedjelje nije izgledalo vjerovatno da će se tokom današnjeg nastavka postići konsenzus, vlast i opozicija su se saglasili da pozive za saslušanje treba uputiti lideru vladajuće DPS, Milu Đukanoviću i još osmorici pojedinaca za koje se pretpostavlja da informacijama kojima raspolažu mogu doprinijeti rasvijetljavanju korupcije u procesu privatizacije crnogorskog Telekoma.

Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović će biti saslušan pred skupštinskim Anketnim odborom koji istražuje aferu Telekom. Pored Đukanovića, pozive će dobiti i bivši ministar ekonomije Darko Uskoković, bivši potpredsjednik Savjeta za privatizaciju Veselin Vukotić, bivši direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović i svi su, po zakonu, dužni da se odazovu pozivu skupštinskog Odbora i pruže tražene odgovore. Pored njih, pozive će dobiti i nekadašnji članovi menadžmenta Telekoma: Oleg Obradović, Miodrag Ivanović i Milan Perović, kao i Branimir Pajković direktor, danas nepostojeće Euromarket banke koja je označena kao dio mehanizma preko kog su, navodno, obavljane sumnjive transakcije i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević koji se takođe dovodi u vezu sa firmama i pojedincima umiješanim u ovu aferu.

Sudeći po prošlonedjeljnom stavu poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista, nije izgledalo mnogo vjerovatno da će se dobiti pristanak na spisak koji je predložila opozicija, međutim, fukcioner DPS-a Zoran Jelić je pružio objašnjenje.

“To radimo da bismo prije svega pokazali kooperativnost u radu. Da bi smo odagnali one sumnje o opstrukciji rada ovog odbora , koje su nam na neki način upućivane. Po meni bi trebalo da prvo pozovemo odgovorna lica iz Telekoma Olega Obradovića, Miodraga Ivanovića i Perović Milana. Potom bih pozvao Vukotič Veselina, a kasnije bih pozvao Vujović Branka i Uskoković Darka, zatim Pajković Branimira, Knežević Duška i na kraju predsjednika DPS Mila Đukanovića“, kaže Jelić.

Milo Đukanović
Milo Đukanović
Jelićev prijedlog da saslušanje počne rukovodiocima Telekoma, a završi bivšim premijerom Milom Đukanovićem je usvojen i pred Anketnim odborom je sada zadatak da do kraja mjeseca, kada ističe krajnji rok, realizuje danas zacrtan plan.

„Naš zakon uređuje da sjednice budu otvorene za javnost. Ako bude nekih podataka koji su tajna mi ćemo donijeti odluku da sjednica bude zatvorena . Gospođa sekretarka će obaviti konsultacije sa ljudima koje pozivamo kako bi već naredne sedmice počeli da radimo jer imamo veoma malo vremena i veoma je važno da usaglasimo sa pozvanim licima i sa ljudim iz Anketnog odbora zbog predizborne kampanje , da dakle usaglasimo kada bi mogli da organizujemo narednu sjednicu. Ja predlažem da sljedeća sjednica bud eveć u ponedjeljak . Ako to bud emoguće u ponedjeljak a ako ne onda bi to pomjerili za naredni dan“, kaže predsjednik Anketnog odbora Andrija Mandić.

Moguće izbjegavanje poziva

Iako se godinama sumnjalo da je prodaja CG Telekoma bila korupcionaški posao, dio stručne i političke javnosti koji se bavio ovim slučajem za to nije imao dokaza. Od zimus je, međutim, sasvim izvjesno da ovaj aranžman predstavlja slučaj privatizacije zasnovan na korupciji na visokom nivou, a štetan po interese građana i države Crne Gore.

Argumentacija za to se nalazi u, početkom godine, objavljenom nalazu američke Komsije za hartije od vrijednosti i pristanku Deutsche i Magyar Telekom-a da plate skoro 100 miliona dolara da njujorški Okružni sud ne bi nastavio proces zbog malverzacija prilikom kupovine crnogorskog telekomunikacionog operatera.

Deutsche Telekom je, navodno, preko svoje podružnice Magyar Telekom crnogorskim zvaničnicima u postupku privatizacije Telekoma Crna Gora isplatio mito u iznosu od 7,35 miliona eura, a u tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti napisano je da su podmićivanje u Crnoj Gori u ime Magyar Telekom-a omogućila tri direktora, od kojih su dva bili i članovi uprave Crnogorskog Telekoma nakon privatizacije, i to preko četiri lažna ugovora o konsultantskim uslugama ukupne vrijednosti sedam miliona i 350 hiljada eura.

Domaća javnost je u ovim navodima "prepoznala" tadašnje članove uprave CG Telekom-a Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića koji su negirali učešće u koruptivnim radnjama, baš kao i advokat Ana Kolarević, za koju je i njen brat Milo Đukanović rekao da je izvjesno da se na nju odnose navodi o "sestri visokog državnog funkcionera", koja je takodje umiješana u koruptivne operacije u procesu privatizacije Telekom-a.

U međuvremenu je objavljeno da jedan od finansijskih krakova kojima je proslijeđen mito vodi preko domaće Euromarket banke koja više ne postoji i offshore kompanije Activa Investment sa Sejšelskih ostrva koja je proslijedila novac koji su predstavnici Magyar Telekom-a opredijelili za podmićivanje crnogorskih zvaničnika, odnosno, članova uprave CG Telekom-a.

Parlamentarni Anketni odbor je sada odlučio da saslušanjem relevatnih pojedinaca pokuša da rasvijetli aferu, ali poslanik koalicije Perspektiva Vaselj Siništaj je, doduše ne izgovarajući konkretno ime, izrazio sumnju da je lista pojedinaca za saslušanje prihvaćena zbog uvjerenja da to toga neće ni doći.

“Da li će neko da se odazove to ćemo da vidimo jer dosta nekih funkcionera ne odazivaju se ni na sudske pozive a ne na poziv ovog odbora. To je onaj moj strah kada čujemo ovakve govore ovdje da su neki ljudi apriori prihvatili ovaj prijedlog jer pretpostavljaju da će neko da izbjegne poziv“, kazao je Sintišaj.
XS
SM
MD
LG