Dostupni linkovi

Portugal blokira prodaju vile od 10 miliona dolara zbog sumnje da je Abramovičeva


Ruski milijarder Roman Abramovič
Ruski milijarder Roman Abramovič

Portugal je blokirao prodaju vile vrijedne 10,4 miliona dolara zbog "snažne uvjerenosti" da pripada milijarderu povezanom s Kremljom Romanu Abramoviču, koji je pogođen zapadnim sankcijama vezanim za rusku invaziju na Ukrajinu.

Ministar vanjskih poslova Portugala Joao Cravinho rekao je na marginama sastanka NATO-a u Berlinu 14. maja da je registar imovine luksuzne kuće u ljetovalištu Quinta do Lago u Algarveu zamrznut.

Rekao je da je taj potez napravljen na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova 25. marta, otprilike mjesec dana nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Radnja znači da se nekretnina ne može prodati ili iznajmiti te da se na nju ne može uzeti hipoteka.

"Imamo čvrsto uvjerenje, koje nije u potpunosti potvrđeno, da kuća pripada Romanu Abramoviču", rekao je Cravinho.

"Izazov je u tome što mnogi od onih koji su sankcionirani nemaju imovinu na svoje ime."

Predstavnik Abramoviča rekao je Reutersu da ne posjeduje "nikakvu imovinu u Portugalu".

Milijarder je dobio portugalsko državljanstvo u aprilu 2021. na temelju portugalskog zakona iz 2013. koji nudi naturalizaciju potomcima sefardskih Jereja koji su bili progonjeni i protjerani s Pirenejskog poluotoka krajem 15. stoljeća.

Britanska vlada i Europska unija sankcionirale su Abramoviča zbog njegovih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. On je negirao da ima takve veze.

Britanski nogometni klub Chelsea objavio je 7. maja da će biti prodan skupini ulagača na čelu s američkim milijarderom, čime je službeno okončano gotovo dva desetljeća Abramovičevog vlasništva.

XS
SM
MD
LG