Dostupni linkovi

Abdić: Hoću da zaustavim pljačku i obnovim Agrokomerc


Fikret Abdić
Fikret Abdić
Nekadašnji prvi čovjek Agrokomerca iz Velike Kladuše, a onda kontroverzni bh. političar i osuđenik za ratne zločine Fikret Abdić, održao je u Zagrebu konferenciju za novinare na kojoj je predstavio plan preuzimanja i revitalizacije Agrokomerca.

U svom prvom obraćanju javnosti, nakon izlaska iz zatvora, Abdić je prozvao Vladu u Sarajevu da smišljeno ignorira projekt oživljavanja nekadašenjeg velikokladuškog diva te najavio da će potporu za svoj plan zatražiti od svih država u regiji.

Nakon punih 17 godina izbivanja iz javnosti i punih 11 godina zatvora za ratne zločine iz kojeg je, nakon odležane dvije trećine kazne, proljetos izišao, Fikret Abdić, svojim sljedbenicima omiljeni Babo, pojavio se pred novinarima u Zagrebu, tek neznatno stariji, ali i dalje svjež, psihički i fizički, i energičan u obrazlaganju svoje ideje.

“Ja hoću da zaustavim pljačku, ja hoću da zaustavim rušenje, hoću da pokrenem revitalizaciju i izgradnju na farmama koje su potpuno devastirane. Tražim samo dozvolu za gradnju nove farme na betonskim temeljima. To se nije smjelo desiti s Agrokomercom i stvar je javnosti BiH da osudi taj način. Najsnažniji ekonomski organizam se obilato ruši, i danas, dok smo mi ovdje, na ovoj press konferenciji, mnoge se farme ubrzano sijeku, a Vlada tome asistira, i kako onda da se složi s našim projektom koji želi obnovu. Međutim, taj se odnos mora promijeniti, nitko se nema pravo tako ponašati, pa ni Vlada Federacije BiH”, poručio je on.

Abdić je predsjednik Upravnog odbora Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca iz Velike Kladuše, tvrdi da za svoj projekt ima potporu 38 000 bh. građana u dijaspori, koji su spremni i financijski ulagati, ako država osigura uvjete, potporu bivših Agrokomercovih stručnjaka, ali i tisuća nezaposlenih mladih kadrova.

Stvar dioničara

Abdić kaže da je u 4 mjeseca kako je izišao iz zatvora osobno kontaktirao, telefonom, elektronskom poštom i sl. oko 7000 ljudi, formirali su sekcije bivših dioničara po mjesnim zajednicama i žele graditi ne stari, nego novi i suvremeniji Agrokomerc.
Ilustracija
Ilustracija

Potpuno pogrešnim drži zahtjev države BiH Republici Hrvatskoj, u proljeće 2010. po kojem Republika Hrvatska treba vratiti ili platiti državi BiH njezinu imovinu, a na tom spisku se nalazi i imovina Agrokomerca u luci Rijeka. Abdić podsjeća da su to bila udružena sredstva i da tako treba i ostati zbog budućnosti nove proizvodnje od koje će koristi imati i država Hrvatska i država BiH.

“Luka Rijeka je potrebna Agrokomercu, Vladi Federacije BiH nije. Vladi Federacije je važno", kaže Abdić, "da za te silose, koje je, zajedno s hrvatskim tvrtkama u riječkoj Luci gradio Agrokomerc, dobije koliko-toliko sredstava, da popuni ionako prazan budžet Federacije. Tu se naši interesi," kazao je Abdić, "razilaze formalno pravno, a razilaze se i suštinski, jer ovaj naš pristup odgovara radnim ljudima i građanima države BiH jer zagovara izgradnju i zapošljavanje, protiv bijede, nezaposlenosti i siromaštva, a tome cilju sam se jedino posvetio, nakon izlaska iz zatvora. Ne vodi me ni želja ni volja za političkim angažmanom, nema u mom srcu ni mržnje ni želje za osvetom, moja je jedina želja da obnovimo i pokrenemo Agrokomerc”.

Abdić podsjeća da su dioničari vlasnici 53 posto Agrokomerca, a Vlada Federacije 47 posto, a Vlada ga je kaže, nedopušteno ‘nacionalizirala’. Izvijestio je da su planove revitalizacije Agrokomerca poslali na 870 adresa i institucija u BiH, ali nitko im dosad nije odgovorio, niti iz Federacije, a niti iz institucija države BiH.

“Npr. Bakir Izetbegović je dao intervju u kojem je rekao ‘mi ne računamo s Fikretom Abdićem’. To je sad njegov problem, jer ja tražim da se firma preda dioničarima, a oni odlučuju hoće li mene uzeti ili neće. To nije stvar vlasti, to je stvar dioničara. Nije slučajno srušen Agrokomerc i Bosna i Hercegovna mora identificirati ljude koji su kreatori tog projekta uništavanja takvog ekonomskog potencijala”, zaključio je Abdić.

Na upit novinara Novog lista, kako može uopće očekivati potporu i suradnju s Vladom BiH kad je osuđen za ozbiljan ratni zločin na području zapadne Bosne, Abdić nije odgovorio, a moderator press konferencije je odlučno prekinuo daljnja pitanja o ratnim zločinima i rekao da će za to biti prilike na skorim narednim pressicama koje Abdić planira održavati, a prvu već u kolovozu.
XS
SM
MD
LG