Dostupni linkovi

Abazović kao građanin saslušan o saznanjima u slučaju 'Tunel'


Dritan Abazović, kao bivši premijer, u obilasku obijenog depoa Višeg suda u Podgorici, 12.septembar 2023.
Dritan Abazović, kao bivši premijer, u obilasku obijenog depoa Višeg suda u Podgorici, 12.septembar 2023.

Bivši premijer i čelnik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je, u svojstvu građanina, saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici povodom slučaja "Tunel" iz septembra prošle godine.

Tada je otkriven iskopani podzemni prolaz koji povezuje depo Višeg Suda i podrum susjedne stambene zgrade. Četiri mjeseca kasnije se ne zna šta je odnešeno iz depoa.

"Iznio sam operativne podatke koje sam imao dok sam bio premijer, ali ne mogu da govorim o detaljima", rekao je Abazović novinarima 9.januara, i dodao da je naveo "dvije glavne teorije koje bi mogle biti moguće".

Od te dvije teorije, jedna se tiče motiva narkokartela u Crnoj Gori, rekao je Abazović, ali bez daljih pojašnjenja. On je premijer do kraja oktobra prošle godine.

Prethodno je, krajem prošle godine, izjavio da ima operativna saznanja ko bi mogao da bude glavni osumnjičeni u slučaju Tunel, kao i što je bila namjera njegovih aktera.

Advokat jednog od osumnjičenih Stefan Jovanović, koji je prisustvovao davanju iskaza, rekao je da operativne informacije Abazovića ne mogu biti dokaz, te da nije ništa novo rekao.

Jovanović je naveo da je Abazović iznio teoriju da je namjera kopača tunela da se kontaminiraju dokazi iz istrage povodom ubistva Duška Jovanovića i namjera da se ukrade kokain iz depoa Višeg suda.

Tužilaštvo se mora baviti dokazima, a ne teorijama, kazao je Jovanović.

Obijanje depoa Višeg suda u Podgorici prijavljeno je policiji 11.septembra, kada je objavljeno da je do depoa iskopan podzemni tunel dug oko 30 metara između podruma stambene zgrade i Višeg suda.

U depou je bilo oko devet tona droge, jer se tu čuvaju narkotici oduzeti u policijskim akcijama do pravosnažnih presude, nakon čega se uništavaju.

Osim droge, u depou se čuvaju dokumenta i predmeti krivičnih djela koji služe kao dokazni materijal.

Popis stvari koje nedostaju u depou Višeg suda do danas nije završen, a na pitanje kako to komentariše, Abazović je kazao da je to pitanje za nadležne.

Tunel do depoa Višeg suda u Podgorici dominantno su kopali državljani Srbije, koji su identifikovani, a imali su pomagače iz Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova krajem septembra.

Navedeno je da postoji "povezanost te organizacije sa jednom osobom iz Višeg suda i sa osobama koje su trenutno u zatvoru, a koje su "povezane sa jednom od kriminalnih organizacija u državi".

Do sada su istragom obuhvaćeni Veljko i Milan Marković, Dejan Jovanović, Vladimir Erić, Predrag Mirotić, Katarina Baćović, Ivica Piperović, Nikola Milačić i Marijan Vuljaj.

Prethodno je saopšteno da je depoa nestalo 19 komada oružja, a utvrđeno je da su zakupci stana iz kojeg vodi tunel koristili lažna dokumenta za njegovo iznajmljivanje.

Niko iz Ministarstva unutrašnjih poslova ili rukovodstva Višeg suda do sada nije snosio odgovornost za bezbjednosni propust u ovom slučaju.

XS
SM
MD
LG