Dostupni linkovi

A od države, milion evra za SPC


SPC navela da joj je milion evra potrebno za plaćanje penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja zaposlenih (crkveni zvaničnici na predsedničkoj inauguraciji Aleksandra Vučića)
SPC navela da joj je milion evra potrebno za plaćanje penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja zaposlenih (crkveni zvaničnici na predsedničkoj inauguraciji Aleksandra Vučića)

Odluka države Srbije da dotira Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) milion evra za plaćanje obaveza njenih zaposlenih sporna je sa etičkog i pravnog stanovišta, smatraju sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE).

Beograđanima koji su govorili za RSE nije jasan ovaj potez vlasti.

“Ja ne bih dao dinar Crkvi. Mi njima sve plaćamo, kada umre neko po 20, 50, 100 evra”, kaže za RSE Skender Kruezi, dok njegova sugrađanka Nina Vukasović dodaje:

“S obzirom da se bolnice u Srbiji raspadaju, da nema ko da leči ljude koji boluju od teških bolesti, sasvim je logično da se Crkvi da milion evra.”

Beograđanin Marko Stevanović tek je čuo tu vest:

“Pa to je prosto sjajno. Mislim da bi trebalo još jedan milion da im doniraju. U našoj zemlji što više dugujete to su vam veće privilegije.”

Kako se navodi u odluci koju je RSE zvanično dobio iz Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, Vlada se saglasila da se Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu dodeli dotacija od milion evra radi izmirenja prispelih zakonskih obaveza. Prethodno je, kako se navodi u obrazloženju ove odluke, patrijaršijska Upravna kancelarija SPC 16. novembra u dopisu predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić zahtevala da joj se taj iznos odobri zbog teške finansijske situacije.

“Sa pravne strane, to je kršenje Ustava. Crkva i država su odvojeni. Srpska pravoslavna crkva koja je oslobođena plaćanja poreza traži da joj se udeli pomoć. Pri tome, ima svoju imovinu, ima svoje verske servise koje pruža građanima i naplaćuje, a traži pare iz zajedničke kase. A vlast, da bi se dodvorila Crkvi, daje narodni novac ne pitajući građane”, kaže Zoran Gavrilović, iz beogradske organizacije Biro za društvena istraživanja.

Srpska pravoslavna crkva navela je, obraćajući se izvršnoj vlasti, da joj je milion evra potrebno za plaćanje penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja njenih zaposlenih, kao i za pripadajuće poreze.

SPC je iz državnog budžeta ove godine već dobila više od 2,3 miliona evra
SPC je iz državnog budžeta ove godine već dobila više od 2,3 miliona evra

Etičar Slobodan Sadžakov, profesor Univeziteta u Novom Sadu, smatra da je ova donacija veliki presedan jer država kroz budžet već izdašno podržava SPC.

“Nismo ni saznali šta je osnovni razlog za to. Jedan od onih koji mogu biti u igri je da se Crkva i država opet približavaju po pitanju Kosova. I da država kroz ovu donaciju opet gradi most ka Crkvi i amortizuje Crkvu u nekim mogućim budućim gorućim pitanjima koja će se otvoriti oko Kosova”, smatra Sadžakov.

“Mali dužnici se lome preko kolena, a velikima se pomaže. Totalni apsurd”, komentariše Beograđanin Marko Stevanović, dodajući da nadležni ne praštaju dugovanja građanima, da nisu retka isključenja struje zbog neplaćenih računa i sudsko oduzimanja imovine uz asistenciju izvršitelja.

“Patrijarh Pavle nije ni uzimao platu. On se vozio tramvajem. A ovi se danas voze u beemveima i mercedesima”, primećuje Skender Kruezi podsećajući na prethodnog patrijarha SPC.

Zoran Gavrilović, iz BIRODI-ja, smatra da je baš ovo ključno pitanje:

“To je ustvari jedna vrsta diskriminacije. Prosto nismo svi jednaki. Postoje takozvane svete institucije koje moraju biti namirene, jer ako one malo trupnu vlasti će pasti rejting”.

Profesor Slobodan Sadžakov zaključuje:

“Za mene je ovo još jedan dokaz da Srbija nije država u kojoj je izvedena sekularizacija, razdvojenost države i Crkve, već da oni prave nekakve svoje dilove".

Pre ove donacije, kako je javio beogradski portal Insajder, iz državnog budžeta Srpska pravoslavna crkva već je ove godine dobila više od 2,3 miliona evra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG