Dostupni linkovi

Crkvi privilegije na uštrb gradskog budžeta


Odlukom gradskih vlasti gradska kasa oštećena je za gotovo milionske iznose
Odlukom gradskih vlasti gradska kasa oštećena je za gotovo milionske iznose

"Postoji odluka koja nije u skladu sa zakonom i mi imamo nalog da tu odluku stavimo van snage. Međutim, da li u pozadini postoji nečiji lični interes ili više ličnih interesa, ja to ne mogu potvrditi, ali drugačije ne mogu da tumačim ovakvu situaciju".

Četriri godine su prošle od kako je ove reči izgovorila nekadašnja predsednica Skpštine grada Subotice Marija Šolja, a da isto stanje traje i danas.

Sedam godina odlukom gradske skupštine u Subotici, a bez pravog zakonskog uporišta, crkve u tom gradu koriste blizu 700 hektara državne zemlje, odnosno izdaju ih u zakup i naplaćuju na nju rentu, čime je gradska kasa oštećena za gotovo milionske iznose.

Za sve to vreme gradska vlast nema političke volje ni snage da odluku ukine, iako su svi gradovi i opštine to odavno učinili.

Subotička priča je utoliko specifičnija i pošto je dobila svoj nastavak na sudu, a tužena strana bio je upravo grad, a tužitelji crkve, nakon što je gradska uprava po nalogu Ministarstva poljoprivrede Vlade Srbije pokušala da pomenuto zemljište izda na licitaciji.

Sud je tada uručio gradu zabranu raspolaganja zemljom, jer nije prethodno poništio odluku o davanju te zemlje crkvama.

Gradska skupština je, inače, pomenutom odlukom o prekorednom vraćanju zemlje crkvama njima "dala samo na korišćenje" odgovarajući broj hektara, dok im se restitucijom ne vrati oduzeto zemljište. Tako je Katolička crkva dobila 330, Srpska pravoslavna crkva 336, a Evangelistička crkva 21 hektar.

Sve bez ugovora i bez plaćanja naknade.

Trebalo bi napomenuti da je u međuvremenu crkvama u procesu restitucije deo oduzetog zemljišta i vraćen, ali one i dalje koriste sve ustupljene hektare.

Svojevremeno je Asocijacije poljiprivrednika Vojvodine insistirala da se ovo pitanje reši. Oni su navodili da je odluka nezakonita a svi ostali poljoprivrednici, koji takođe čekaju na restituciju na neki način diskriminisani, pogotovo što za svaki hektar oduzete a njihove zemlje, koja je još uvek u državnom vlasništvu, plaćaju nemali zakup ukoliko žele da je obrađuju.

Brojni problemi sa zemljištem u Vojvodini
Brojni problemi sa zemljištem u Vojvodini

Danas predsedsedavajući Asocijacije Miroslav Kiš kaže da poljoprivredu opterećuju mnogi problemi te da je pitanje crkvenog zemljišta postalo praktično periferno.

"Svih ovih godina je vlast radila tako kako je radila. Znači, uvek brigo moja pređi na drugoga i malo ko tu ima snage da preuzme odgovornost. Evo, mnogi su nenadležni za rešavanje pitanja te zemlje. A ona se i dalje obrađuje, odnosno, crkve je daju u zakup, jer mi popove nismo videli da oru i kopaju. Danas kada poljoprivrednici imaju sto problema - em je malo rodilo, em su niske cene, tako da jepoljoprivreda na granici propasti. Ovo pitanje je izvan naših moći i mogućnosti da bilo šta uradimo", izjavio je Kiš.

Gradska vlast u Subotici je u više navrata pokušavala da ukine spornu odluku ali većina odbornika je, očito, glasanjem protiv dokazivala svoju privrženost veri. Praktično, osim Saveza vojvođanskih Mađara, nijedna od stranaka u vlasti i van nje, tada nije bila spremna da glasa za odluku koja bi crkve lišila ove privilegije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG