Dostupni linkovi

Ilija Jurišić oslobođen


Ilija Jurišić proslavlja oslobađenje u Tuzli, 11. oktobar 2010. godine
Ilija Jurišić proslavlja oslobađenje u Tuzli, 11. oktobar 2010. godine

Slučaj Ilije Jurišića i "Tuzlanske kolone", kada je pri povlačenju konvoja JNA došlo do okršaja u kojem je stradao 51 vojnik, do sada je više puta odnose Srbije i Bosne i Hercegovine doveo do usijanja.

Odlukom da mu se ukine pritvor, a proces vrati na početak, to pitanje privremeno je ublaženo.

Ipak, novo suđenje tek predstoji, tako da ostaje da se vidi da li će slučaj "Tuzlanska kolona" ponovo postati izvor političkih tenzija.


Nakon tri i po godine provedene u beogradskom zatvoru, Jurišić, koji je u vreme napada na "Tuzlansku kolonu" bio dežurni u stanici javni bezbednosti Tuzle, pušten je na slobodu.

Time je, barem privremeno, stavljena tačka na slučaj koji je više godina izvor tenzija i napetosti između BiH i Srbije.


Vidno uzbuđen, nakon ukidanja presude, Jurišić je jedva smogao snage da potpiše zapisnik. Njegova supruga, pred novinarima je uspela da izgovori tek nekoliko reči.


“Tri i po godine ja ovo čekam… ništa više…”, rekla je Stoja Jurišić, nakon oslobađanja njenog supruga iz pritvora.


Vraćanje predmeta “Tuzlanska kolona” na početak i puštanje Jurišića iz pritvora je, prema onome što je rekao Predsedavajući Veća za ratne zločine Siniša Važić, posledica mnogih nejasnoća.

Povratak u Tuzlu

Jedna od suštinskih stvari koja je ostala nejasna, a koja Jurišića i najozbiljnije tereti, jeste da li je znao za postojanje plana napada na vojnike koji su se povlačili iz Tuzle.

"Za tu količinu tvrđenja koja su navedena u optužbi, imali smo kontradiktorne dokaze. Mi smo upravo iz tog razloga i saslušavali te svedoka koji su porekli ono što je napisano u izveštaju o radu stanice javne bezbednosti Tuzla, a podsetiću vas, tamo između ostalog stoji da je Operativni štab Stanice javne bezbednosti bio komandno telo, makar tamo tako piše, i da je, između ostalog tamo piše, da je Ilija Jurišić tada preneo naredbu za otvaranje vatre, odnosno defanzivnu naredbu: 'na vatru odgovoriti vatrom'," naveo je Važić dok je obrazlagao odluku Veća.

Odmah nakon puštanja na slobodu, Jurišić je krenuo ka Tuzli. Njegov branilac, advokat Đorđe Dozet, objašnjava da njega sada “formalno pravno ništa ne obavezuje" da se odazove pozivu srpskog suda. Ipak dodaje da će njegov klijent to učiniti.

Ilija Jurišić proslavlja oslobađanja iz beogradskog zatvora sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, 11. okrobar 2010. godine



"Obavezuje ga njegov obraz i obvezuje ga ono što je od početka govorio: “Ja želim iz ovog suda izaći čistog obraza” Ilija Jurišić će, tvrdim, ispoštovati to do kraja i iz suda će izaći čistog obraza. Između dve države kakav će sporazum postojati I šta će se dešavati… U svakom slučaju sud iz Srbije ne može narediti privođenje Ilije Jurišića iz BiH," ističe Dozet.

Srpski Tužilac za Ratne zločine Vladimir Vukčević, u razgovoru za Slobodnu Evropu, kaže da se oni nisu ni protivili ukidanju pritvora:

"Lično smatram da pritvor nije sam po sebi svrha, a čovek je već tri i po godine u pritvoru. Nema razloga da bude i dalje u pritvoru, može da se brani sa slobode."

Novo suđenje

Na pitanje da li će se Jurišić pojaviti sledeći put na sudu, Vukčević kaže:

"To je sad drugo pitanje… On je čovek ovde prijavljen, koliko ja znam u Beogradu. Da li će da se odaziva na pozive suda to ćemo da vidimo. Tim pre što on tvrdi da je nevin u čitavoj stvari."

O značaju ovog slučaja za BiH, govori i činjenica da je nedavno otkazana poseta predsedavajućeg predsedništva BiH, Harisa Silajdžića, jer mu je bila uskraćena mogućnost da u zatvoru poseti Jurišića. Takođe, jedan od prvih poteza ambasadora Boriše Arnauta nakon postavljenja u Beogradu, bila je upravo poseta Jurišiću. Tokom procesa, često je viđen u sudnici, a prisustvovao je i izricanju presude.

“Ova odluka je u svakom slučaju pozitivna što se tiče Ilije Jurišića, samim tim što izlazi na slobodu i što će se braniti sa slobode. Ali je daleko značajnije ono što je drugostepeno vjeće objavilo – vraćanje na prvostepeni postupak. Samim tim je devalvirana optužnica. Treba izneti još neke dokaze ali ono sve što je obrazloženje u drugostepenom postupku je da treba još neke dokaze izvesti koji, u svakom slučaju, idu Jurišiću u korist,” izjavio je ambsador BiH u Srbiji.

Sinan Alić: On se konačno danas dočepao slobode, a pravna bitka za istinu o Brčanskoj Mlati, očigledno će se nastaviti


Obzirom na osetljivost slučaja i brojne nedoumice oko njegove uluge u naopadu na tuzlansku kolonu, suđenje Jurišiću s pažnjom su pratili predstavnici OEBS-a, kao i brojnih nevladinih organizacija. Sinan Alić iz tuzlanske fondacije “Istina, pravda, pomirenje” zadovoljan je ukidanjem pritvora Jurišiću.


"Sretni smo što će Ilija danas sa nama kući! Mi smo oduvek govorili da nije bitno koliko ovaj process traje, nego da je bitno da čovek bude na slobodi. On se konačno danas dočepao slobode, a pravna bitka za istinu o Brčanskoj Mlati, očigledno će se nastaviti… Verovatno u Beogradu, a možda i u Sarajevu," kaže Alić.

U napadu na kolonu JNA u Tuzli, 15. maja ‘92., po optužnici srpskog Tužilaštva za ratne zločine poginuo je 51 vojnik.

U septembru 2009., prvostepeno veće Jurišića je osudilo na 12 godina zatvora. Prethodno je, 2007., uhapšen na beogradskom aerodromu i od tada je boravio u pritvoru.

Ukoliko srpsko tužilaštvo ne odustane od optužnice ili ako ne bude doneta odluka da se taj predmet ustupi bosanskom pravosuđu, Veće, u potpuno novom sastavu, počenje novo suđenje Iliju Jurišiću.



XS
SM
MD
LG