Dostupni linkovi

Hiljade Tuzlaka dočekalo Jurišića




Maja Nikolić

Uz pljesak pjesmu i riječi „Ilija dobro nam došao“, u ponedjeljak predveče u Tuzli je dočekan Ilija Jurišić, nakon što ga je beogradski Apeloacioni sud oslobodio i ukinuo kaznu od 12 godina zatvora za ratni zločin u slučaju "Tuzlanska kolona".

„Dobro večer Tuzlo, dobro večer BiH“, rekao je Ilija Jurišić svojim građanima koji su ga s velikim oduševljenjem dočekali u Tuzli.

Skandiralo se „Ilija, Ilija“, a on je u suzama promatrao svoje sugrađane i kratko im rekao da je u zatvoru izdržao zahvaljujući upravo njima.

„Kada vas vidim u ovolikom broju dajem sebi za pravo da kažem da sam danas ponovno rođen i da ću ponovno živjeti. Ja sam izdržao i psihički i zdravstveno zahvaljujući vama i vašoj podršci“, rekao je Jurišić.

Građani Tuzle komentirali su da su od večeras svi slobodni.



Ilija Jurišić poručio je prije dolaska načelniku Tuzle Jasminu Imamoviću da bi volio čuti pjesmu „Bosno moja“.

Načelnik Jasmin Imamović nije krio suze ni oduševljenje kada je vidio Jurišića.

Načelnik Tuzle Jasmin Imamović dočekuje Iliju Jurišića
„Dragi moj Ilija, mi več 1249 dana i noći čekamo dan kada ćeš nam se vratiti. Ilija dobro nam došao, dobro došao u svoju Bosnu i svoju Tuzlu“,
pozdravio ga je Imamović i zagrlio, nakon čega su otišli u ured načelnika Općine Tuzla.

Suze nije skrivao ni predsjednik „Foruma građana Tuzla“ Vehid Šehić.

„Kada dobro znate nekog čovjeka koji je cijeli život proveo učeči djecu da vole i da grade zajednički život, da ne mrze, da se ne svete - onda dođete u stuaciju da se jedan takav čovjek optuži da je ratni zločinac. To je jako teško prihvatiti. Ja sam dugo bio sudija i vjerujem u pravdu. Ja mislim da je pravda konačno došla i da će konačno doći i da će Ilija Jurišić čista obraza hodati ovim gradom i ovom zemljom. Njegov život je život kakav bi trebali slijediti svi ljudi. Kada bismo imali njegove svjetonazore na ovim prostorima sigurno nikada ne bi bilo rata niti bi bilo mržnje“, rekao je Vehid Šehić.

Tuzla je večeras grad koji odiše jednom pozitivnom euforijom. Doček Ilije Jurišića pratili su gotovo svi mediji iz BiH, te strane agencije.

Mediji u Federaciji BiH večeras o slobodi Ilije Jurišića govore kao o „pobjedi nad političkim pravosuđem“, dok mediji u Republici Srpskoj uglavnom pišu da slijedi novo suđenje.
XS
SM
MD
LG