Dostupni linkovi

Kongres prihvatio nacrt proračuna


Predstavnički dom američkog Kongresa i Senat u srijedu su prihvatili neobvezujuću rezoluciju o nacrtu proračuna od 3,4 bilijuna dolara za 2010. godinu, koja je prvi korak prema dugoročnim ulaganjima Obamine administracije u reformu zdravstva, energetiku, prosvjetu i druga područja.

Predstavnički dom je s 233 glasa za i 193 protiv, bez potpore ijednog republikanskog kongresnika, podržao nacrt koji približava ispunjenje predizbornog obećanja predsjednika Baracka Obame o zdravstvenom osiguranju dostupnom svim Amerikancima, za što u idućih 10 godina treba osigurati jedan bilijun dolara. Čak 17 demokratskih kongresnika glasovalo je protiv nacrta.

Senat je odobrio nacrt s 53 glasa za i 43 protiv. Protiv je glasovao i novopečeni demokrat Arlen Specter, koji je u utorak objavio da prelazi iz republikanskih redova u demokratske. Još trojica demokratskih senatora glasovali su protiv. Niti jedan republikanski senator nije podržao nacrt proračuna.

Nacrtom se određuju i parametri za zakone o fiskalnim prihodima i financiranju programa razvoja čiste energije, stipendiranja studenata te produžuju mnoge porezne olakšice Georgea W. Busha.

"To je proračun koji smanjuje poreze, ograničava deficit i stvara radna mjesta. On poštuje tri stupa Obamine inicijative - energiju, zdravstvenu skrb i obrazovanje", izjavila je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Predsjednik Barack Obama naslijedio je gospodarstvo u dubokoj recesiji, a sanacija financijskog sektora, paket gospodarskih poticaja i druge mjere koštali su stotine milijardi dolara, pa je predviđeno da će proračunski manjak za 2009. iznositi 1.7 bilijuna dolara, a za 2010. 1.2 bilijuna dolara.

Nacrt proračuna usvojen je upravo kada se navršava 100 dana od dolaska Baracka Obame u Bijelu kuću. O tome možete pogledati našu foto-galeriju, koja je u prilogu ovog teksta.
XS
SM
MD
LG