Dostupni linkovi

Telefonija je test budućeg dijaloga Kosova i Srbije


Ilustrativna fotografija
Beograd neće uraditi ništa što bi dodatno narušilo atmosferu nakon što su kosovske vlasti uklonile opremu i predajnike Telekoma Srbija i tako ostavile oko 80 hiljada Srba bez mobilne telefonije a nekoliko hiljada i bez fiksne.

Međutim, dok zvaničnici upozoravaju da bi ovaj potez Prištine mogao da ugrozi najavljeni dijalog Beograda i Prištine analitičari misle da će upravo problem telefonije biti među prvima rešen.

Isključenje signala Telekoma Srbije u većem delu Kosova za Beograd je nešto što treba da zabrine sve dobronamerne a ne samo srpski živalj.

Ova odluka kosovskih vlasti je za državnog sekretara u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića direktno podrivanje najavljenog dijaloga Beograda i Prištine.

“U Generalnoj skupštini UN mnoge zemlje izglasale su našu rezoluciju i na taj način podržale dijalog Beograd – Priština, a onda na samom terenu kosovski Albanci uz pomoć nekih od tih zemalja naprave sve da taj dijalog ne počne. Ja onda razmišljam da li je to licemerje, da li je to dvoličnost, da li je to nekakva strategija, ili možda utvrđivanje pregovaračke pozicije. Ali ni u kom slučaju se to ne može podržati, odnosno to zaslužuje najoštriju osudu”, rekao je Ivanović.

Ilija Ivanović iz sektora za Kosovo i Metohiju Telekoma Srbije kaže za RSE da su kosovske vlasti i u ponedeljak uzimale opremu Telekoma sa lokacija i da radnici Telekoma ne mogu ništa da urade jer im kosovske vlasti prete hapšenjem:

“Kod Prizrena su uzeli baznu stanicu i opremu, zatim u Osojanu i Goraždevcu. Verujete mi u ovom trenutku ništa ne preduzimamo zato što nemamo slobodu kretanja. Imamo najave da će možda biti hapšenja ako pokušamo nešto da uradimo. Kada bi imali slobodu kretanja stručne ekipe Telekoma bi brzo rešile problem”.

Telekom Srbija će u koordinaciji sa državom Srbijom nastojati da što pre reši problem i omogući Srbima na Kosovu da ponovo imaju telekomunikacione veze, rečeno je našem radiju u ovoj kompaniji. Kako će to biti učinjeno nepoznato je.

U aprilu kada su takođe kosovske vlasti uklonile opremu Telekoma ona je bila vraćena noću. Istovremeno je Telekom Srbije uputio pismo upozorenja potencijalnim kupcima Telekoma Kosova, u kome se navodi “da ne kupuju Pošte i Telekom Kosova pošto je reč o spornoj imovini otetoj od Telekoma Srbije”.

Treća varijanta

U ministarstvu za telekomunkacije nisu želeli da komentarišu ovu situaciju a ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da ukidanje signala mobilne i fiksne telefonije Srbima na Kosovu ni na koji način ne doprinosi stabilizaciji regiona:

“Lično izražavam veliku gorčinu i nezadovoljstvo time što se dopušta da se na jedan totalno necivilizovan način uskrati ljudima mogućnost komunikacije. Zahtevamo od onih koji su nadležni na Kosovu i Metohiji da ne čine takve stvari jer u tim trenucima veliki broj građana postaje dezorijentisan. A sa druge strane ne znate kome uskraćujete komunikaciju, možda baš nekome kome je život ugrožen i kome treba pomoć. Takva stvar na taj način ne može i ne sme da se rešava”.

I dok se kosovski zavničnici pozivaju na Zakon o telekomuinikacijama iz 2004. koji je donet pod okriljem Rezolucije 1244 tvrdeći da su do sada nezvanično tolerisali srpske operatere iako su oni pravno nepostojeći, iz Beograda odgovaraju da je pitanje dokle će imati stpljenja.

“Beograd sigurni neće napraviti ništa što bi dodatno narušilo ovu atmosferu, ali pitanje je dokle mi možemo biti konstruktivni na ovaj način, ako često destabilizuju situaciju ovakvim nekakvim potezima”, rekao je Ivanović.

Međutim, ove reči su za Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose prejake kada je u pitanju mobilna telefonija:
Ja vidim da Priština koristi svaki detalj da pokaže kako je kooperativna, i hoće da sarađuje, ali sa interesima EU ne sa interesima Srbije. Beograd treba da bude mnogo ozbiljniji u ovoj situaciji, kaže Dušan Janjić.

“Ako oni neće da pregovaraju moraće da preseca EU ili neko treći. Vidim da su kosovske vlasti spemne. One su i predale svoju listu pitanja za pregovore. Ne znam da li je Beograd predao, možda jeste. Ja vidim da Priština koristi svaki detalj da pokaže kako je kooperativna, i hoće da sarađuje, ali sa interesima EU ne sa interesima Srbije. Beograd treba da bude mnogo ozbiljniji u ovoj situaciji. Ne treba da maše velikim rečima na tehničkim stvarima pogotovo što nije do kraja u pravu srpska strana. Jer je problem sa mobilnom telefonijom u srpskim enklavama na Kosovu, pre nekoliko meseci, rešen samo privremeno”.

Nasuprot skepticizmu beogradskih vlasti Janjić je uveren da je upravo mobilna telefonija pitanje koje će prvo biti rešeno što će se tretirati kao početak uspešnog dijaloga:

“Priština uvek ima više mogućnosti. I da se to ne reši u sada ona utvrđuje svoje pozicije da isključi drugog operatera - Telekom, čime stvara mogućnost da se napravi neka treća varijanta. Znači širi sebi manevarski prostor. Beograd ima jednu jedinu mogućnost, i to nikada nije dobro u pregovorima, to je ta njihova priča u poslednjih desetak godina o tzv. drugom provajderu i to Telekomu”.

Kako Kosovo nema pozivni broj za mobilne telefone, linije idu preko Slovenije ili Monaka.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:

Isključenje srpskih operatora se politički podgreva
XS
SM
MD
LG