Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama: Nova stranica prema Iraku


Barack Obama, Washington, 31.08.2010.

Američki predsjednik Barack Obama je proglasio zvnični kraj borbenih operacija u Iraku, ali je obećao kako će Sjedinjene Države ostati prijatelj i partner te države.

U obraćanju naciji iz Bijele kuće, Obama je branio nastavak američkog angažmana u Avanistanu, te upozorio da Al-Qaeda i dalje planira da napadne Ameriku, ali je i istakao kako otvoreni rat nije nikome u interesu.

Riječima da "je vrijeme za okretanje stranice" Obama je zatvario ratnu stranicu koja je trajala više od sedam godina.

"Večeras objavljujem da je borbena misija Amerike u Iraku okončana. Operacija" Iračka sloboda” je završena, a irački narod sada ima odgovornost odgovornost za bezbjednost svoje zemlje," rekao je Obama obraćajući se naciji iz Bijele kuće.

Još kao kandidat za Bijelu kuću, Obama je često invaziju na Irak koju je započeo njegov prethodnik George Bush marta 2003. nazivao "glupim ratom."

Od stupanja na dužnost u januaru 2009., smanjio je broj američkih vojnika za gotovo 90.000 ljudi, zatvorio ili prebacio kontrolu nad stotinama vojnih baza na Iračne.

Oko 50.000 američkih vojnika sada će ostati u Iraku do kraja 2011. radi "savjetovanja i pomaganja" iračkim snagama bezbjednosti, vojsci i policiji.

Izbori i Avganistan

Kontrolu preuzimaju irački vojnici, Basra, 31. avgust 2010


Obama je takođe rekao da će SAD, iako su zadnji borbene jedinice napustile Irak, ostati predane u pomoći izgradnji zemlje. Washington će ostati u Iraku kao "prijatelj i partner" gradeći nove odnose "na temelju zajedničkih interesa i uzajamnog poštovanja".

"Kako je naš vojni zadatak završen , bićemo posvećeni civilno – diplomatskim naporima , humanitarnim i savjetničkim ciljevima u namjeri da podržimo Irak, u jačanju Vlade, da rješava političke sporove, probleme raseljenih tokom rata, i gradi veze sa regionom i svijetom,"
rekao je Obama.

Okončanje borbene misije u Iraku objavljeno je uoči važnih kongresnih izbora za Obaminu Demokratsku stranku novembra ove godine.

Demokrate se nadaju će ih javnost, umorna od rata, nagraditi sa glasovima, dok ih istovremeno plaše ankete koje pokazuju su opozicini Republikanci na putu da preuzmu desetine mjesta u Kongresu, što bi vjerovatno bilo dovoljno za vraćanje kontrole nad Predstavničkim domom.

Obama je u obraćanju naciji rekao da je telefonom pozvao Busha koji je započeo rat, ranije u toku dana, i priznao javno neslaganje sa njim o ratu od samog početka. Ali je i pravdao svog prethodnika rekavši da "niko nije mogao da sumnja u Bušovu podršku za vojne trupe, ili njegovu ljubav prema zemlji i posvećenost bezbjednosti".

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts u posjeti Bagdadu, 1. septembar 2010

No pokušaj popravljanja stvari u Iraku možda ne može pomoći izbornoj pobjedi čemu se Bijela kuća očigledno nada.

Dodatanu otežavajuću okolnost predstavlja sadašnji fokus Amerikanaca na Avganistan, rat koji traje skoro devet godina, najduži u istoriji SAD. Većina Amerikanaca ne vidi kraj toj borbi, i skoro šest od 10 njih se protivi ratu prema istraživanju objavljenom prije 10 dana.

No uprkos nepopularnost tog rata, Obama je bio prisiljen da govori o potrebi da se održi ta borbu i da se spriječi da Avganistan postane utočište za Al-Kaidu.

"Kao što uvijek kažemo, Al-Kaida nastavlja sa zavjerom protiv nas, i njeno rukovodstvo ostaje usidreno u pograničnom regionu Avganistana i Pakistana. Mi ćemo demontirati i poraziti Al-Kaidu, i spriječiti da Avganistan opet služi kao baza za teroriste. I zbog našeg povlačnja iz Iraka mi smo sada u mogućnosti da premusmjerimo sredstva potrebna za to," rekao je Obama.

Obama je istakao kako će se od sada više baviti kako je rekao "glavnom odgovornošću" koju ima kao predsjednik države – krhkom ekonomijom SAD-a.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:

Unutar Iraka raseljeno oko 1,5 milijun ljudi
Zvaničan kraj borbenim akcijama

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG