Dostupni linkovi

Zvaničan kraj borbenim akcijama SAD u Iraku


Bagdad - helikopteri u kojima je i američki potpredsednik Džozef Bajden, 30 avgust 2010
Bagdad - helikopteri u kojima je i američki potpredsednik Džozef Bajden, 30 avgust 2010
Sjedinjene Američke Države danas zvanično okončavaju prisustvo svojih borbenih snaga u Iraku. U Bagdad je stigao američki potpredsednik Džozef Bajden. Istovremeno, u Iraku raste opasnost od novih napada pobunjenika nakon serije bombaških napada. Zabrinutost izaziva i činjenica da nakon martovskih izbora još nije formirana vlada. Zbog toga u Iraku, u misiji savetovanja i pomaganja, ostaje još 50 hiljada američkih vojnika.

„Irak je danas suveren i nezavistan“, poručio je irački premijer Nuri al Maliki naciji u televizijskom obraćanju. „Američke borbene operacije su okončane i sada bi iračke bezbednosne snage trebalo da se suoče sa svim pretnjama iz zemlje ili izvana“, rekao je Maliki.

Ilifat, stanovnik Bagdada o okončanju američkih borbenih akcija kaže za Rojters:

"Mi smo još uvek okupirana zemlja, tako da bez obzira da li se američka vojska povlači ili ne, mi smo još uvek okupirana zemlja. Kada poslednji američki vojnik napusti baze u Iraku i kada više ne bude njihovih baza u Iraku, mi ćemo reći da su se američki vojnici povukli."

"Naravno, ja sam bez sumnje srećna zbog povlačenja američkih snaga“, rekla je za Rojters jedna anonimna žena.

„Sigurno da jesam. Odbrana naše zemlje je naša odgovornost, odgovornost naših sinova. To nije odgovornost stranaca. Mi smo oni koji će da brane našu zemlju, sa Božjom voljom“, rekla je ona.

Američki predsednik Barak Obama, čije je jedno od predizbornih obećanja bilo povlačenje američkih snaga iz Iraka, moraće večerašnji govor da izbalansira kako bi sa jedne strane naglasio napredak u privođenju kraju rata u Iraku, a istovremeno pokušao da izbegne zaključak da je misija okončana, jer u toj zemlji ostaje oko 50 hilada vojnika.
Američki ambasador u Iraku James Jeffrey i general Ray Odierno na aerodromu u Bagdadu čekaju Džozefa Bajdena u znak dobrodošlice, 30. avgust 2010.

Početkom 2009. godine kada je predsednik Barak Obama preuzeo dužnost u Iraku je bilo 144.000 američkih vojnika. Posle sedam godina rata, mnogo žrtava i potrošenih skoro hiljadu milijardi dolara, sada se okončava borbeni angažman trupa SAD u Iraku.

Zato je američki potpredsednik Džozef Bajden došao u Bagdad da uveri Iračane da ih Amerika ne napušta.

Ali od 1. septembra američke trupe neće imati aktivnu ulogu u zajedničkim operacijama sa iračkim snagama. Umesto toga Amerikanci će obučavati iračke trupe. Ukoliko to bude potrebno, američka vojska će pružati podršku, kao što je ona ona vazduha, borbenim avionima.

Američki potpredsednik Bajden razgovaraće sa iračkim zvaničnicima o „stavljanju tačke na politički čorsokak“ i formiranje nove iračke vlade posle martovskih parlamentarnih izbora, navodi agencija AP. Bajdenova poseta dolazi u trenutku kada u Iraku raste opasnost od novih napada pobunjenka, a posle serije bombaških napada u kojima je ubijeno na desetine ljudi i ispoljena slabost iračkih bezbednosnih snaga, prenosi Rojters.

Više od 4.400 američkih vojnika poginulo je u Iraku od početka invazije 2003. godine. Obama je obećao potpuno povlačenje američkih trupa krajem 2011.
XS
SM
MD
LG