Dostupni linkovi

Napetost na severu može otežati dijalog Prištine i Beograda


Protest kosovoskih Albanaca protiv sporazuma o Euleksu,14. septembar 2009. godine u Prištini.
Dva dana nakon incidenata u Mitrovici, kada je povređeno sedam osoba, od kojih jedan pripadnik kosovske policije i jedan pripadnik EULEX-a, bezbednosna situacija u Mitrovici je mirna, kažu nadležni iz policije.

Poslednji međuetnički incident između Albanaca i Srba na mostu nad rekom Ibar bio je jedan u nizu incidenata koji su se desili na severu prošle nedelje, nakon masovnih svađa između građana, eksplozije koja je uništila policijska vozila i ubistva jednog Albanca.

Ministar unustrašnjih poslova, Bajram Rexhepi, kaže za RSE da ovakva napetost situacije može indirektno da utiče i na razgovore između Prištine i Beograda, gde se očekuje da će jedna od tema da bude i rešavanje problema severa zemlje.

"Na indirektan način mogu se prouzrokovati tenzije iako se ova situacija direktno ne veže sa budućim razgovorima, ali uvek postoji negativni potencijal na severu, tako da su i male varnice dovoljne da se prouzrokuje nasilje kao što se to desilo pre dva dana u Mitrovici. Takva situacija može imati negativni uticaj na indirektan način tokom budućih razgovora za saradnju između dve nezavisne države, a radi zajedničkih interesa", kazao je Rexhepi.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova takođe navodi da je preduslov za bezbednost, funkcionisanje reda i zakona ukidanje ilegalnih bezbednosnih struktura, te da će se poduzeti mere protiv onih koji koji su deo i kosovske i srpske policije.
Uvek postoji negativni potencijal na severu, tako da su i male varnice dovoljne da se prouzrokuje nasilje kao što se to desilo pre dva dana u Mitrovici


Rexhepi međutim dodaje da su ideje o specijalnom statusu za sever političke tendencije Srbije i radikalnih partija na severu, te naglašava da je stav Vlade Kosova po tom pitanju veoma jasan.

"Odluka je Vlade Kosova da van Ahtisarijevog paketa ne postoje druge alternative i nećemo prihvatiti ostale oblike rešavanje situacije. Ovo je maksimalni kompromis koji je postignut sa međunarodnom zajednicom", kaže Rexhepi.

Razgovori sa Beogradom će se dogoditi sa ili bez incidenata na severu, ocenjuje politički analitičar Agron Bajrami.

On dodaje da je moguće da će pitanje Mitrovice, ili uopšte pitanje severa Kosova, biti jedna od glavnih tema budućeg dijaloga, ali dodaje da je zabrinjavajuće učesće Srba u razgovorima o specijalnom statusu severa zato što je to pre svega unutrašnje pitanje Kosova.

"Problem je taj što se ovo unutrašnje pitanje Kosova može diskutovati sa Srbijom, sa susednom zemljom, tako da mislim da će ovo prouzrokovati političku nestabilnoti i to bi bilo negativno za nas jer ne smatram da Srbija ima pravo da se meša u unutrašnja pitanja Kosova," kazao je Bajrami.

U međuvremenu, Vlada Kosova je izrazila spremnost za tehničke razgovore sa Srbijom, poštujući princip razgovora između dveju jednakih država.

Pozivajući se na poslednju rezoluciju o Kosovu na Generalnoj skupštini UN-a, premijer Kosova Hashim Thaqi je izjavio da je ona odredila linije saradnje između Kosova i ostalih zemalja, uključujući i Srbiju.

“I ova rezolucija određuje da će se svaka saradnja sa Srbijom graditi na bazi dveju nezavisnih, suverenih država, kako bi se izgradili novi međususedski i međudržavni odnosi”, kazao je Thaqi.

Pogledajte komentare (6)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG