Dostupni linkovi

Žestoke reakcije na prekid Bogdanovićeve posete Kosovu


Goran Bogdanović
Iz Beograda su usledile žestoke reakcije nakon što je juče kosovska policija prekinula posetu Kosovu ministra u Vladi Srbije Gorana Bogdanovića.

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu saopštila je da je ministru za Kosovo i Metohiju Goranu Bogdanoviću uskraćeno pravo boravka na Kosovu jer nisu ispoštovane procedure prema kojim zvaničnici Srbije moraju vlastima u Prištini najaviti posete Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je sinoć da sprečavanje Bogdanovićeve posete nije dobro za odnose Srbije i medjunarodne zajednice.

"To je kršenje svih dogovora koji postoje sa medjunarodnom zajednicom", rekao je Dačić novinarima u Nišu, te ustvrdio da je, prema svim rezolucijama UN-a, funkcionerima Vlade Srbije omogućeno da borave na celom području Kosova.

Premijer Srbije Mirko Cvetković u sredu je hitno pozvao ambasadore SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije kako bi protestovao zbog postupka prema Bogdanoviću.

Cvetković je zatražio da te zemlje podrže Beograd u osudi postupka Euleksa i Kfora.

Ministra Bogdanovića su naoružani pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije zaustavili kod sela Sevce, opštine Štrpce, prekinuli posetu i otpratili ka severu Kosova, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol Policije Kosova Baki Keljani.

Bogdanović je rekao da je reč o ‘nepromišljenom potezu privremenih kosovskih vlasti’.

Ministar je na Kosovo došao privatnim vozilom i u Štrpcu razgovarao sa Zvonkom Mihajlovićem, predsednikom opštine pod ingerencijom Vlade Srbije, koju kosovske vlasti smatraju paralelnom opštinskom strukturom.

“Ja nisam došao da vodim visoku politiku nisam došao da bilo koga delim i prosto moj dolazak ovde je pre svega u interesu mira, zajedništva sa našim komšijama i prijateljima Albancima. Ali da bi to bilo tako mi moramo pre svega da se pomirimo sami sa sobom”, rekao je Bogdanović u Štrpcu.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
XS
SM
MD
LG