Dostupni linkovi

Jeremić optimističan oko "procesa veka"


Kosovski Srbi protestuju protiv nezavisnosti Kosova

Ministar inostranih poslova smatra da je argumentacija Srbije u sporu oko Kosova superiorna dok pravni stručnjaci ukazuju na ključno "ali"

Sedamnaestog jula je istekao rok za podnošenje mišljenja Međunarodnog sudu pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

UN su, na inicijativu Srbije, zatražile savetodavno mišljenje Suda. Podneske su podnele 33 države, od kojih su 18 priznale Kosovo, a 15 nisu.

Gostujući sinoć u Dnevniku RTS-a ministar inostranih poslova Vuk Jeremić je rekao da je stav međunarodne pravne javnosti da je argumentacija Srbije superiorna.

“Sada smo u pripremnoj fazi za javnu usmenu rapravu, koja će se održati za šest do devet meseci a za koju se prijavilo 30-ak zemalja. Mnogi već ovaj proces nazivaju procesom veka,” rekao je Jeremić.

Beogradski profesor prava Radosav Stojanović je rekao za RSE da ja malo verovatno da je sadržaj podnesaka poznat ikome osim država koje su ih podnele i samog Suda.

“Ne, o tome niko ne sme da zna, sem onih koji su ih podneli i Suda. To je tajna do otvaranja usmene rasprave za koju verujem da će se održati, s obzirom na značaj koji će imati mišljenje Suda. Ali, sasvim je sigurno da međunarodna javnost (ni pravna, niti bilo koja druga) nema uvid u ono sto su podnele države, tako da se sa te tačke gledišta ne može govoriti da je međunarodna pravna javnost, na osnovu tih podnesaka, mogla zaključiti da je položaj Srbije superioran.“

DRUGA STRANA MEDALJE

Stojanović je rekao da delimično deli Jeremićev optimizam.

"Ja delim optimizam, ali ne u smislu da će jednostavno Sud presuditi kako mi hoćemo, nego delim optimizam, s obzirom da očekujem da će Sud zaista vrlo ozbiljno i vrlo temeljno pretresti to pitanje. Mišljenje Suda će imati značaj i za neke buduće slične situacije..."

Stojanović, za razliku od Jermića, ne smatra da će ishod ovog slučaja biti presedan koji će služiti sa buduće slične situacije.

"Ne, ne, ne. Jednostavno, to ne može biti presedan a priori. Sa naše strane je postavljeno pitanje: da li je otcepljenje Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Na to će Sud sasvim sigurno odgovoriti potvrdno."

"Ali će sasvim sigurno biti “ali", jer imate i drugu stranu medalje. A to je da jedna grupa, jedna zajednica koja izrazi volju za samoopredeljenjem ne može to jednostranim aktom ili silom da izvede, osim ako je teritorijalna država od koje ta grupa hoće da se otcepi, primenila nasilje. A mi imamo slučaj da je Srbija 98. i 99. godine primenila nasilje na Kosovu i svi to dobro znamo. Prema tome, stav Suda mora sadržati i taj drugi vid celog ovog problema."

Za razliku od Jermića, Stojanović ne očekuje da slučaj postane "rasprava veka".

"Ne, to svakako ne. Jer, kao prvo, na početku smo 21. veka, tek smo zakoračili u 21. vek i ko zna šta nas sve čeka, ali je sigurno da će to mišljenje biti značajno. Pri tom treba imati u vidu da je to savetodavno mišljenje, to nije presuda. Zato to mišljenje ne može biti presedan, već - uputstvo. Ako bi to došlo na redovni sud i ako bi bila doneta presuda, onda bi to imalo snagu presedana koju bi mogli da nazovemo i presedanom veka, iako ja, kao profesor, ne volim tu vrstu retorike."
XS
SM
MD
LG