Dostupni linkovi

Kolika je cena krize kosovske vlade


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova
Vlada Kosova je u kolapsu u vreme kada se očekivalo da se radi na mnogim važnim pitanjima i da se donesu bitne odluke.

Na osnovu analitičara, poslednja politička dešavanja usporila su mnoge procese kao što su privatizacija Pošte i telekomunikacija Kosova, usvajanje budzeta za 2011. godinu, dijalog sa Beogradom, kreiranje severne opštine, liberalizacija viza, a mnogi su očekivali i talas novih priznanja nezavisnosti Kosova nakon mišljenja MSP.

Zbog trenutne političke situacije na Kosovu, moguće je da će se mnogi ovi procesi odložiti.

Nakon što je Demokratski Savez Kosova (DSK) izašao iz vladajuće koalicije, Demokratska Partija Kosova (DPK) tražila je da se vanredni parlamentarni izbori održe krajem ove godine, dok se DSK pridržava već određenog datuma za prevremene izbore, 13. februara, 2011.

Analitičari na Kosovu smatraju da koraci koji će se preduzeti nikako ne trebaju biti u interesu partija.

Analitičar Ramush Tahiri kaže da trenutna situacija negativno utiče i na sve ove otpočete procese koje bi bili u interesu zemlje.

„Svi procesi su pod rizikom, a Kosovo ne treba da ima pogodnost da uđe u izbore radi svojih partijskih interesa imajući u obzir da je pred nama i važan dijalog sa Srbijom“, kaže Tahiri.

On dodaje da ukoliko partije ne postignu dogovor o tome kako da se prevaziđe kriza, onda će izgledati da Kosovo ima krhku demokratiju koja se održava samo intervencijom jakih zvaničnika i međunarodnih predstavnika.

Intervencija izvana

Analitičar Agron Bajrami, međutim, smatra da na Kosovu ne vlada institucionalna kriza, već politička.

On navodi da je politika poslednjih godina proširila svoju kontrolu i preko civilne službe tako da sada izgleda nemoguće da država funkcioniše bez jedne jake koalicije koja bi bila na vlast, a ovakva situacija najviše šteti samoj zemlji.

“Još jednom se dokazuje da politički, grupni, klanski ili lični interesi su iznad interesa zemlje. Interes zemlje je bio da se postigne uspeh u raznim procesima, od vizne liberalizacije do procesa dijaloga sa Srbijom, zato što su to smetnje koje se svakako trebaju pravazići”, kaže Bajrami.

Kako stvari trenutno stoje, usvajanje budžeta i strategije za privatizaciju Pošte i telekomunikacija Kosova vratiće se na glasanje, zbog nepravilnosti u postupku prethodnog glasanja.

DPK premijera Hashima Thacija je sada već jasno stavila do znanja da se izbori trebaju održati ranije kako se ovi procesi ne bi ostavljali na pola.

Tahiri objašnjava da sada svaka partija želi da iskoristi ovu nastalu situaciju.

„Sada postoji konfrontacija i ljutnja između Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, i svaka partija želi da iskoristi ovu situaciju. Demokratska Partija Kosova želi da ubrza održavanje izbora kako bi uhvatila Demokratski Savez Kosova nepripremljenog u tim izborima, dok DSK traži poštovanje zakona, te pošto je dekret za izbore već proglašen, potreban je jak zakonški razlog da se dekret predsednika o izborima anulira i da se proglase vanredni izbori“, kaže Tahiri.

On dodaje da je za izlazak iz ovakve situacije potrebna intervencija međunarodnih kancelarija kako bi se pronašao kompromis i što bolji način da se pređe preko trenutnog stanja ove godine.
XS
SM
MD
LG