Dostupni linkovi

Erdogan: Turska spremna pomoći dijalog Kosova i Srbije


Turski premijer Recep Tayyip Erdogan (D) i kosovski premijer u ostavci Hashim Thaqi (L) u Prištini, 3. novembar 2010. godine
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan (D) i kosovski premijer u ostavci Hashim Thaqi (L) u Prištini, 3. novembar 2010. godine
Na daljnja priznanja nezavinosti Kosova uticaće dijalog Prištine i Beograda kao i parlamentarni izbori u decembru, a Turska je spremna da posreduje u dijalogu ukoliko za to bude dobila poziv, izjavio je u sredu u Prištini turski premier Recep Tayyip Erdogan koji se nalazi u poseti Kosovu.

On je nakon sastanka sa kosovskim premijerom u ostavci, Hashimom Thaqijem, kazao da to isto očekuju i zvaničnici u Beogradu.

"U trenutku kada nam bude stigao poziv, mi smo spremni. Nemojte o tome da se brinete ili oklevate, jer mi želimo da se ovde stvori ambijent zasnovan u miru, jer mir donosi najbolje. Ovde ima građana srpskog porekla i mislimo da će Kosovo prevazići i ovo teško pitanje. Mi smo razvili odnose i sa Beogradom i znamo da i njihovi zvaničnici očekuju od nas“, izjavio je Erdoğan tokom zajedničke konferencije za novinare sa Thaqijem.

Ovu izjavio je pozdravio Thaqi, naglašavajući da Turska može igrati važnu ulogu tokom predstojećeg dijaloga.

„Primećujem bolju i pozitivniju spremnost i na strani Beograda kako bi se izgradili međudržavni odnosi, i kako bi dve naše zemlje, i Kosovo i Srbija, postale članice NATO-a i EU. Verujem i da je uloga premijera Erdogana i države Turske važna u odnosima Prištine i Beograda, te uopšte i za mir, stabilnost i saradnju u regionu, a takva uloga je dobrodošla sa moje strane“, rekao je Thaqi.

Turski premijer je takođe rekao da će dijalog Prištine i Beograda kao i parlamentarni izbori uticati na nova priznanja Kosova.

Turska je samim priznanjem Kosova poslala signal i ostalim islamskim zemljama da isto učine, rekao je Erdogan, dodajući da postoje signali da će te zemlje to ubrzo učiniti, čemu je naoročito doprinela odluka Međunarodnog suda pravde.

Erdogan je u popodnevnim satima posetio i region Prizrena u kome živi najveći broj Turaka na Kosovu.

Tokom posete gradu na Bistrici, skupština opština Prizrena je turskog premijera proglasila počasnim građaninom.
XS
SM
MD
LG