Dostupni linkovi

Deklaracija o potvrđivanju Kosova i Metohije u Srbiji


Delegati Skupštine zajednica opština Kosova jednoglasno su danas na sednici u Zvečanu, na severu Kosova, usvojili deklaraciju o potvrđivanju ustavnog položaja ”Autonomne pokrajine (AP) Kosova i Metohije u Republici Srbiji i odbacivanju svih jednostranih i separatističkih akata privremenih institucija u Prištini o nezavisnosti pokrajine”.

“AP Kosovo i Metohija je na osnovu Ustava Republike Srbije i u skladu sa Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti UN, a saglasno Povelji UN, Helsinškom završnom aktu i drugim opšteobavezujućim pravnim aktima deo jedinstvene i nedeljive teritorije suverene države Srbije” – navodi se u Deklaraciji koju je pročitao predsednik Skupstine zajednica opština Kosova Radovan Ničić.

“Skupština zajednica opština AP Kosova i Metohije odbacuje kao nepostojeće i bez bilo kakve pravne važnosti sve akte i radnje kojima se jednostrano proglašava nezavisnost Kosova i Metohije i formiraju institucije kvazi države Kosovo. Skupština zajednica opština AP Kosova i Metohije ne priznaje i odbacuje sve odluke privremenih organa samouprave na Kosovu i Mertohiji o formiranju Kosovskih bezbedonosnih snaga jer su te odluke protivne Ustavu Srbije i protivne rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Skupština zajednica opština AP Kosova i Metohije apeluje na Vladu Republike Srbije da saglasno Rezoluciji 12 44 zahteva hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj bi se poništila odluka o dolasku EULEX-a na Kosovo i Metohiju, jer suprotno odluci Saveta bezbednosti UN, sprovodi plan Martija Ahtisarija koji nije dobio saglasnost Saveta bezbednosti.”

Skupština zajednica opština zahteva od Vlade republike Srbije da podnese tužbe pred međunarodnim sudom pravde protiv država koje su priznale nezavisnost Kosova i koje su, kako se navodi, prekršile obavezujuće norme međunarodnog prava posebno Povelju UN, Završni akt iz Helsinkija, Rezoluciju 12 44 Saveta bezbednosti i druge akte.

Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović izjavio je da je današnja sednica prilika da se prezentuje jedinstvo koje je u ovom trenutku neophodno srpskoj zajednici:

“Mislim da nam je dosta trvenja i podela jer mi možemo samo jedinstveni i sa jedinstvenim stavom rešavati i izboriti se sa problemima sa kojima se Srbi i drugi nealbanci suočavaju na Kosovu i Metohiji. Možda ova deklaracija u političkom smislu ima izuzetno važan značaj i šalje vrlo jasnu poruku međunarodnoj zajednici i Albancima, takođe, da Srbija niti srpski narod na Kosovu i Metohiji ne želi da se odrekne dela svoje teritorije, Kosova i Metohije.”

Delegati Skupštine zajednica opština usvojili su danas u Zvečanu Deklaraciju u prisustvu poslanika Narodne skupštine Republike Srbije. Na početku sednice pročitana su pisma podrške koje su uputili predsednici DSS-a Vojislav Koštunica, Nove Srbije Velimir ilić i SRS-a Vojislav Šešelj.

U ime lidera DSS-a Vojislava Koštunice poslanik Slobodan Aligrudić je rekao da ne postoji drugo mesto gde bi srpski poslanici danas trebali da budu nego u Zvečanu. Koštunica u svom pismu poručuje da je značajan deo deklaracije u kojoj se kaže da je ‘Kosovo bilo, jeste i biće srpsko’.

U ime lidera NS-a Velimira ilića pismo podrške je pročitala Dubravka Filipovski čija je osnovna sadržina da se ‘mora sačuvati ova teritorija jer bez Kosova Srbi ne mogu opstati kao narod’.

Slobodan SamardŽić je na sednici posebno kritikovao misiju EULEX-a koja, kako je rekao, pokušava da ubedi Srbe i Srbije da je došla sa dobrim namerama što po njemu nije tačno.

Radovan Ničić, predsednik Skupštine zajednica opština Kosova pročitao je telegram podrške koji je uz blagoslov patrijarha Pavla poslanicima uputio mitropolit Amfilohije.
XS
SM
MD
LG