Dostupni linkovi

Tužioci iz regije: Za borbu protiv korupcije potrebna saradnja


Sud u Bijelom Polju, foto: Savo Prelević
Sud u Bijelom Polju, foto: Savo Prelević
Regionalna saradnja i primjena evropskih standarda zakonodavstva u oblasti krivičnog gonjenja su temeljni uslovi uspješne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u zemljama Jugotistočne Evrope - čulo se na otvorenim Danima državnih tužilaca Crne Gore, na kojima učestvuju i delegacije iz Hrvatske, BiH, Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije i Rusije.

U fokusu skupa su nove nadležnosti državnih tužilaca u primjeni krivičnog zakonodavstva, a biće riječi i o specijalnim odjeljenjima, svjedocima saradnicima i saradnji generalnog tužilastva ruske federacije i vrhovnog državnog tužlastva Crne Gore.

Samo u 2011. je zbog organizovanog kriminala u Crnoj Gori optuženo 15 osoba zbog trgovine drogom i pranja novca od kojih je oduzeto protiv pravno stečena imovina u vrijednosti 50 miliona eura, dok je zbog korupcije podignuta optužnica još protiv 30 osoba.

Ovo je saopšteno na danima državnih tužilaca Crne Gore u čijem su fokusu nove nadležnosti državnih tužilaca.

Rezultati crnogorskog tužilaštva, koje je pohvalila i Evropska komisija omogućio je novi Zakon o krivičnom postupku, koji prema riječima Potpredsjednika Vlade i Ministra pravde Duška Markovića treba da rezultira saradnjom svih institucija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Saradnja institucija koje u svom portfoliju imaju elemente borbe protiv kriminala i korupcije mora biti unaprijeđena. To se posebno odnosi na tužilaštvo, Upravu policije, Upravu za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Upravu carina kao i Upravu za imovinu, u dijelu upravljanja oduzetom imovinom. U toj saradnji nema liderskih institucija već je svaki organ jednaka karika u lancu koji će se sve češće stezati oko organizovanog kriminala", kaže Marković.

Kriminalci bez utočišta

Za Jasminu Domagić iz hrvatske delegacije tužilaca regionalna saradnja je neophodna za uspješnu borbu protiv organizovanog kriminala jer se veoma često dešava da su izvršioci kaznenih djela u jednoj, a dokazi protiv njih u drugoj državi.

"Kao i kolege iz Crne Gore i mi od prvog rujna ove godine primjenjujemo novi Zakon o kaznenom postupku za sva državna odvjetništva. Do sada se samo primjenjivao za kaznena djela organizovanog kriminala i korupcije tako da mi imamo neka iskustva i biće mi drago da čujem i iskustva drugih kolega. Svi mi u svom radu vrlo često se sa ovom tzv. regionalnom dimenzijom u izvršenju kaznenih djela a to je da su počinitelji tih djela obično nekada u jednoj državi, da su dokazi u drugoj. Dakle, surađivati moramo", zaključuje Domagić.
Muftić: Kriminal ne poznaje granice i mi tužioci moramo biti spremni i energični i dosadašnja iskustva i praksa pokazuju da mi to možemo, hoćemo i moramo.

Hadžija Omerović Muftić iz Udruženja tužilaca BiH je zadovoljan saradnjom sa kolegama u regionu.

"Kriminal ne poznaje granice i mi tužioci moramo biti spremni i energični i dosadašnja iskustva i praksa pokazuju da mi to možemo, hoćemo i moramo. Kao predsjednica Udruženja tužilaca u Federaciji BiH mogu sa ponosom reći da sam zadovoljna saradnjom sa udruženjima tužilaca iz susjednih država, a naročito sa vama, dragi tužioci Crne Gore", kaže Muftić.

Pozdravljajući učesnike skupa član delegacije tužilaca iz Srbije Slobodan Radovanović je Crnu Goru nazvao republikom umjesto državom. No, niko ga nije ispravio. Radovanović se zauzeo za tješnju saradnju tužilaštva Crne Gore i Srbije u oblasti organizovanog kriminala.

"Očekujem našu još uspešniju saradnju tužilaštava, a na prvom mestu u borbi protiv organizovanog kriminala, u istragama i oduzimanju imovinske koristi. Mislim da je to naš zajednički cilj koji nas vodi i prema evropskim integracijama i da ovo područje postane područje na kojem kriminalci neće imati sigurno utočište", kaže Radovanović.

I državni tužilac Kosova Ismet Kabaši je naglasio potrebu saradnje državnih tužilaštava na Balkanu, dodajući da je tužilaštvo Kosova spremno na saradnju sa svim susjedima

"Sva tužilaštva zemalja regiona moraju da sarađuju, a pogotovo mi koji smo živjeli u jednoj zajedničkoj državi. Mi tužioci se poznajemo među sobom, a tako se poznaju i kriminalci među sobom i zato se mi moramo organizovano boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije i međunarodnog trafikinga. Tužilaštvo Kosova je spremno da sarađuje sa svima", kaže Kabaši.

Tokom dvodnevnog skupa u Budvi tužioci zemalja Jugoistočne Evrope razmijeniće mišljenja i iskustva o specijalnim odjeljenjima, svjedocima saradnicima i dvomjesečnim iskustvima u primjeni novih zakona o krivičnom postupku. Dio programa drugog dana sastanka odnosi se i na saradnju generalnog tužilaštva Rusije i vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore.
XS
SM
MD
LG