Dostupni linkovi

Kosovo - Makedonija oprezna u reakcijama


Republika Makedonija će veoma pažljivo i ozbiljno pratiti razvoj stanja u regionu u narednom periodu.

Prilikom donošenja bilo kakve odluke Makedonija će se rukovoditi prema nacionalnom i državnom interesu svojih građjana, izjavio je portparol Vlade Ivica Bocevski na pitanje dali će Makedonija priznati nezavisno Kosovo.

U medjuvremenu je opoziciona partija makedonskih Albanaca Demokratska unija za integraciju zatražila od predsednika države Branka Crvenkovskog, premijera Nikole Grujevskog i predsednika parlamenta Ljubise Georgijevskog da priznaju Kosovo kao samostalnu i suverenu državu.

“Cenimo da ćemo u ovim istorijskim trenucima znati da donesemo hrabre i pravilne odluke, jer Makedonija dobija susednu državu sa istom orijentacijom kao i mi, odnosno suseda prijatelja i strateškog partnera u našim evroatlanskim opredeljenjima”, kažu u ovoj partiji, dodajući da traže od državnog vrha da poštuje volju većine kosovskog naroda i da priznavanjem Kosova potvrdi novu realnost u Evropi.

Članovi Demokratske unije za integraciju u nedelju su organizovali proslave u skoro svim gradovima u Makedoniji gde žive Albanci.

XS
SM
MD
LG