Dostupni linkovi

Šefovi diplomatija EU danas o Kosovu


Brisel
Brisel

EU će na današnjem sastanku šefova diplomatija pokušati da nađu zajednički odgovor na proglašenje nezavisnosti Kosova, ali se ne očekuje puno, jer su pojedine članice najavile da neće priznati odluku vlasti u Prištini.

Šefovi diplomatija Evropske unije će "primiti k znanju" da je parlament u Prištini proglasio nezavisnost Kosova i poslije očekivano temeljite rasprave saopštiti da svaka zemlja članica EU mora odlučiti da li će to priznati.
Slovenačka nacionalna novinska agencija (STA) javlja da će na sastanku u Briselu, kojim će predsjedavati šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel, povodom odluke Prištine ministri usvojiti političku izjavu ili zaključke kojima će biti potvrđeno zajedničko opređeljenje za evropsku perspektivu Kosova, ali, najvjerovatnije, bez izričitog pominjanja nezavisnosti.
Ministri EU će dati svoju ocjenu novonastale situacije i posljedica koje to može imati po stabilnost regiona. Za Evropsku uniju, isto kao i za NATO koji sutra zasjeda u Briselu, ključno je da se ne uzdrma stabilnost Kosova i šireg područja zapadnog Balkana.
Prema tumačenju diplomatskih izvora u Briselu, na koje se poziva STA, ovakav pristup je posljedica jasnog protivljenja nekoliko članica priznavanju nezavisnosti Kosova - Kipra, Rumunije, Grčke, Španije i Slovačke.
U EU su zato, kad je o priznavanju Kosova riječ, pribjegli formuli da to uradi svaka zemlja posebno, a ne Unija kao cjelina. STA procjenjuje, na osnovu saznanja iz slovenačkog predsjedništva EU, da će većina u EU s priznanjem sačekati da Kosovo dobije ustav.
XS
SM
MD
LG