Dostupni linkovi

Kosovo - U Crnoj gori bez protesta ili slavlja


Vijest o proglašenju nezavisnosti Kosova u Crnoj Gori gdje živi i albansko i srpsko stanovništvo je dočekana mirno i bez euforije, odnosno, bez slavlja ili protesta na ulicama crnogorskih gradova.

Predstavnici albanskih političkih partija iz Crne Gore nalaze se na Kosovu u Prištini, a predstavnici opozicionih prosrpskih partija iz Crne Gore su u Kosovskoj Mitrovici. U prvim reakcijama na proglašenu nezavisnost Kosova iz prosrpskih partija je poručeno da nikada neće priznati tu nezavisnost i da je za njih Kosovo sastavni dio Srbije. Predsjednik opozicione Narodne stranke Predrag Popović očekuje od zvanične Crne Gore da ne prizna nezavisnost Kosova:
"Od toga što su albanski separatisti na zločinu i etničkom čišćenju proglasili svoju državu na dijelu teritorije koja je neotuđivi dio Srbije jedino može biti gore priznanje od strane mnogih zemalja, članica međunarodne zajednice,čime se direktno ugrožava međunarodni poredak i bezbjednost u svijetu. Naime, ovim se činom, bojim se, otvara Pandorina kutija".
Mehmet Bardhi iz Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori, kaže da Albanci u Crnoj Gori pozdravljaju čin proglašenje nezavisnosti Kosova:
"Današnji dan je jedan veliki dan bar za albanski narod, a naravno i za cijeli Balkan i Evropu, jedna nova situacija na bolje koja će sigurno obezbjediti dugoročni mir i stabilnost na Balkanu. Naravno, očekujem da i Crna Gora uvažava ovo novo stanje i novi momenat, tako da neće zakasniti u svojem opredjeljenju".
Iz državnih institucija sa za sada niko nije oglasio povodom proglašenja nezavisnosti Kosova. U posljednjim izjavama je poručeno da zvanična Crna Gora neće istrčavati niti žuriti sa iznošenjem stava o Kosovu. Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Miodrag Vuković je rekao da je politika pozitivne ekvidistance Crne Gore u odnosu na problem Kosova i dalje na snazi, a podržana je i od međunarodne zajednice kao doprinos stabilnosti regiona.

Na ulicama glavnog grada Crne Gore i ostalih gradova nema vidljivih reakcija proslave ili protesta zbog proglašene nezavisnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG