Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Desetine hiljada Albanaca na ulicama Prištine slavi proglašenje nezavisnosti. Uz pesmu, igru, zastave, šampanjac, na celom Kosovu slavi se nova država. Građani kažu da su na ovo čekali godinama.

Vlada Kosova je organizovala brojne manifestacije u glavnom gradu, a slavlja će biti i u drugim gradovima širom Kosova. KFOR i Kosovska policijska služba kažu da trenutno slavlje protiče u miru.
Veselje na ulicama glavnog grada Kosova, koje je danas proglašeno nezavisnom i suverenom državom. “Kosovo je nezavisno”, “Kosovo je država” uzvikuju brojni građani. Desetine hiljada ljudi je na ulicama Prištine, gde uz pesmu, igru, zastave i klicanje novoj državi slave nezavisnost.
Na trgu Majke Tereze je glavno slavlje uz razne svečanosti. Vijore se brojne zastave, albanska nacionalna zastava, zastave SAD, Velike Britanije, Nemačke, i mnogih drugih zemalja. Privatne firme nude građanima besplatnu hranu i piće. Posle proglašenja nezavisnost građani su mogli da dobiju parče torte koja je nazvana Nezavisnost.
Albanci su srećni i kažu da će slaviti dugo. Ovo je za mnoge najvažniji dan u njihovom životu. Ssezdesetogodišnji Faik Tolari. “Nema srećnijeg dana, srećan sam jer smo sada nezavisni. Najlepši dan u mom životu”, kaže Tolari.
Sa albanskom zastavom na ramenima Teuta Bicaj je srećna. Ona kaže da je Kosovo vekovima čekalo da postane država. “Albanski narod je dugo čekao, ovo mi sve deluje kao san, kaže Bicaj.
Potekle su i suze radosnice. Hidajete Cana. “Dočekali smo ovaj dan, daj bože da se Albanci raduju svuda u svetu. Plačem, srećna sam, u mom životu nije bilo boljeg trenutka”, kazala je Cana.
Zećir Beća, je došao iz Nemačke da proslavi nezavisnost. “Došao sam iz Berlina, nikada nisam bio srećniji, imam troje dece ali ovo je najveća radost”, kaže Beća.
Inače, svi elektonski mediji danas emituju specijalne programe, sa direktnim uljučenjima iz Skupštine, centra grada i političkim analizama. Ocenjuje se da se danas piše istorija i da država Kosovo ulazi u novu budućnost.
A nakon proglašenja nezavisnosti bezbednosno stanje na Kosovu je mirno i stabilno, ocenili su zvaničnici Kfora i Kosovske policijske službe. Bertran Bono, portparol Kfora kaže da nema incidenata i da se situacija prati.
“Bezbednosno stanje je na celom Kosovu mirno. Sa velikom pažnjom pratimo situaciju i trenutno nema ništa o čemu bismo mogli izveštavati”, kazao je Bono.
Istovremeno i Kosovska policijska služba je saopštila da je na Kosovu mirno. Rešat Maljići pomoćnik komesara Kosovske policijske službe, kaže da na Kosovu preovladava praznična atmosfera bez incidenata.
“Na celoj teritoriji Kosova slavlje protiče u miru. Svi su shvatili da je ovo prazničan dan. Do sada nije zabeležen nijedan incident koji je vredan pomena”, kazao je Maljići.
Inače, značajan broj pripadnika KFOR-a i policije je u stanju pripravnosti i spreman za svaku eventualnost. Prati se stanje i reguliše saobraćaj pošto se očekuje proslava nezavisnosti do kasno u noć. Posle 18 sati biće postavljen obelisk nezavisnosti ispred Doma mladih i sportova. Uslediće više koncerata, a svečanost povodom proglašenja nezavisnosti će se završiti posle 23 časa velikim vatrometom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG