Dostupni linkovi

Srbija će funkcionisati tamo gde može


Slobodan Samardžić
Slobodan Samardžić

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić poručio je danas Srbima na Kosovu da ostanu na ovim prostorima i da će njihova država biti uz njih.

Samardžić je na konferenciji za novinare u pres centru u Kosovskoj Mitrovici izjavio da današnji dan jeste na neki način vanredan zato što se kršenjem međunarodnog prava proglašava jedna lažna država na prostoru Srbije kao međunarodno priznate države ali da će Srbija nastojati da održi red i mir i što normalnije funkcioniše na Kosovu i Metohiji.

“Srbija neće priznati albanske institucije na Kosovu niti misiju EU jer su i jedna i druga stvar pođednako nelegalni i nelegitimni i zasto što su prisutni velikom i bez presedana kršenju prava. To je danas poruka Srbije celom svetu, svima na KIM i posebno Srbima u Pokrajini- da ostanu i da će njihova držaava biti uz njih računajući da će oni bitti uz svoju državu” – istakao je Samardžić.
Ministar Samardžić je rekao da će Srbija nastaviti da funkcionišena Kosovu.

“To će možda biti neka vrsta dvovlašća na terenu ali to se nas ne tiče budući da su ovi potezi učinjeni kršenjem pre svega Ustava Srbije, zatim međunarodnog prava, sasvim je izvesno da jedino Srbija ima pravo da upravlja teritorijom Kosova I Metohije. Iluzorno je govoriti o tome da upravlja većim delom tamo gde većinski žive albanci i koji prihvataju ove nelegalne insittucije koje će se stvarati od danšsnjeg dana nadalje ali Srbija će funkcionisati tamo gde može. To će teći dok se ne uspostavi dogovor o statusu Kosova I Metohije Taj se dogovor jednom mora uspostaviti dotle će praktičo postojati dve uprave i jedino je suživot ljudi paralelno postojanje tih uprava način da se na Kosovu održi mir, red i bezbednost” – kazao je Samardžić.

Ministar Samardžić je rekao da je moguće da će jedan broj država odmah priznati nezavisnost Kosova koju Albanci proglase ali pre sve UN to neće priznati i ta stvar se, prema njegovim rečima neće regulisati u međunarodnim odnosima sve dok Srbi i Albanci ne dođu do nekog sporazuma o statusu Kosova i Metohije.

“Naše vlasti su u stalnoj komunikaciji sa KFOR-om i obostrani je interes da se održi mir i stabilnost”, kazao je ministar Samardžić i doda da za sada nema indicija o nekim incidentima

“Ali KFOR je odgovoran za bezbednost svakog čoveka na Kosovu posebno za ugroženije grupe ljudi. Odgovornost je na KFOR-u i računamo da će oni sa punom svešću tu odgovornost ostvariti” – kazao je ministar Samardžić.

On je rekao da primena Akcionog plana stupa na snagu od dana proglašenja nezavisnosti Kosova i podvukao da Srbija nema nikakve namere da blokira granicu:

“Nama je pre svega važno da ne nastupi blokada granica sa juga na sever a Srbija nema nameru da blokira granice jer njeno stanovništvo živi na Kosovu i očekujemo krajnje normalnu i još intenzivniju komunikaciju nego do sada” – kazao je ministar Samardžić.
XS
SM
MD
LG