Dostupni linkovi

Hrvatski analitičari ne očekuju ozbiljniju napetost


Zagreb
Zagreb

Hrvatska politika prilično je suzdržava povodom proglašenja nezavisnosti Kosova. Analitičari ne očekuju ozbiljniju napetost u regiji.

Hrvatski mediji euforično su izvijestili o proglašenju nezavisnosti Kosova, ali službene reakcije mnogo su suzdržanije. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun u izjavi za naš radio:


«Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija s pozornošću prati sva zbivanja oko odluke o Deklaraciji o neovisnosti, koju je donijela Skupština Kosova. Pozorno se prate i reakcije drugih zemalja i sukladno tome, ovo ministarstvo će postupiti u skladu sa vlastitom prosudbom.»

Njegov šef, novi ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković opisao je aktualnu hrvatsku poziciju oko Kosova mnogo kraće i jasnije:

«Vidjet ćemo kakva će biti reakcija Sjedinjenih država, Europske unije, zemalja članica Europske unije. Do tada ima još dosta vremena pa ćemo procijeniti.»

Nslužbeno se doznaje da bi se stav hrvatske Vlade o proglašenju nezavisnosti Kosova mogao čuti na sjednici u četvrtak.

Ovo je početak kraja krize na ovim prostorima, kaže za naš radio dugogodišnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić:

«Potpuno je krivo ono što je danas premijer Koštunica kazao kako je sada njemu jasno da je sve počelo sa NATO-vim bombardiranjem u smislu da se oduzme Kosovo. Sigurno je nešto sasvim drugo: da je međunarodna zajednica intervenirala da se spriječi genocid i humanitarna katastrofa i, naravno, tada je bila donesena odluka da se ukloni Slobodana Miloševića. Tada je Srbija izgubila Kosovo. Srbija svakako plaća Rambuillet 2, kada je odbila ponudu međunarodne zajednice , ali jednako tako plaća i cijenu vođenja 4 rata na ovim prostorima.»

Ova situacija izaziva napetost u regiji, ali prve reakcije službene Srbije su relativno pomirljive, kaže za naš radio profesor komparativne politike na zagrebačkom Sveučilištu Branko Caratan:

«Pozvani su Srbi da ostanu na Kosovu, upozorene su političke snage i stranke u Srbiji da ne izazivaju incidentne situacije na svojim protestnim mitinzima, veoma jasno je rečeno da bilo kakva vojna intervencija ne dolazi u obzir. Dakle, usprkos jedne dramatične retorike. moglo bi se reći da je srpska strana ovdje pokazala suzdržanost. Tome svakako trebamo dodati činjenicu da predsjednik Srbije Tadić ponovno spominje želju Srbije da uđeu Europsku zajednicu. Na drugoj strani, Albanci na Kosovu su veoma pažljivo govorili o manjinskom problemu na Kosovu i o želji Kosova da isto tako uđe u Europsku zajednicu. Dakle, za sada se ne bi moglo očekivati da će doći do nekih dramatičnih zbivanja , iako su neki incidenti na lokalnoj razini uvijek mogući.»

U Hrvatskoj živi nešto preko 10 tisuća Kosovara. Povodom proglašenja nezavisnosti nije bilo manifestacija na otvorenom, ali primjerice u Zagrebu oko 1000 ljudi okupilo se večeras u restoranu «Globus» na Zagrebačkom velesajmu u organizaciji zagrebačkih poduzetnika porijeklom s Kosova:

«Povodom ovog dana pripremili smo da ćemo sutra dijeliti u Zagrebu besplatan kruh i pekarske proizvode. To je najmanje što možemo dati!»
«Presretni smo! Sto godina smo čekali ovaj dan!»

«Ovo je povijesni dan za Albance na Kosovu. To smo čekali cijelu vječnost!»

«Sto godina smo čekali da nam dođe ovaj dan, i danas je došao! Sretni smo što smo od sutra Kosovari, a ne više Albanci i od sutra cijeloj Europi možemo pokazati tko su Kosovari u kulturi, u sportu i u svim drugim područjima!»

XS
SM
MD
LG